Category Archives: CMS Software

In Software vindt u meer informatie over de opensource software pakketten van DataCT en handige trucs hoe u het meeste kan halen uit deze software.

Google AdWords handleiding door DataCT

Google AdWords handleiding

Google AdWords is een advertentie systeem waarmee u tegen betaling bovenaan kunt staan in de zoekresultaten van Google. Ook kunt u adverteren op het advertentie netwerk van Google, waaronder op AdSense websites en op sites als Youtube. Met Google AdWords genereert u dus veel exposure voor uw bedrijf en website en wanneer u iets verkoopt via internet kunt u met dit platform ook uw omzet fors zien stijgen. Hieronder ziet u een voorbeeld van een Google AdWords advertentie.voorbeeld ad voor google adwords handleiding

Met behulp van deze blogpost, de Google AdWords handleiding van DataCT, kunt u een vliegende start maken met uw AdWords campagne. Daarnaast kunt u ook nog profiteren van een fikse korting.

Continue reading

rechtenvrije afbeeldingen datact blog

Rechtenvrije afbeeldingen voor uw website

Fotografie op uw website is belangrijk. Bezoekers van uw site klikken voornamelijk op afbeeldingen, daarnaast ziet uw site er met goede website fotografie ook gelijk een stuk overtuigender uit. Daarom zocht DataCT meerdere bronnen voor rechtenvrije afbeeldingen, die u dus met volledige rechten kunt gebruiken voor uw website.

Continue reading

One Page Checkout installeren voor uw webshop

Een one page checkout of een enkele afrekenpagina, maakt het makkelijker voor uw klanten om te betalen. De klant hoeft immers maar een keer het formulier in te vullen en de gegevens te bevestigen. Een nadeel van one page checkout kan zijn dat bij een fout van de klant, hij of zij het hele formulier opnieuw moet ingevullen. Een goed geprogrammeerde pagina kan dit probleem ondervangen. Doordat uw klanten gemakkelijker kunnen betalen, kunt u de conversie van uw shop verhogen. In dit overzicht vindt u terug welke enkele afrekenpagina plugins er beschikbaar zijn in verschillende prijsklassen.

Magento one step checkout

Hoewel de betaalpagina van Magento al erg goed is, biedt de plugin One Step Checkout een nog sneller alternatief om te betalen. Veel sites bevestigen dat met deze plugin hun conversie is gestegen. De plugin is beschikbaar vanaf €245,- voor een licentie met 6 maanden support.

Het is ook mogelijk om een thema te downloaden voor Magento waarin de one page checkout al is verwerkt. Zo is het thema Venedor beschikbaar voor $85 incl. BTW. De plugin abi one page checkout biedt ook een eenvoudige one page checkout voor $31 incl. BTW. Deze plugins moet u installeren op eigen risico. Het is daarom aanbevolen om een backup achter de hand te houden voordat u een plugin toevoegt aan uw webshop.

PrestaShop one page checkout

PrestaShop bevat standaard al een one page checkout module. Deze kent echter beperkingen. Daarom is er een alternatieve plugin beschikbaar voor 79.99. Wij hebben echter zelf moeten constateren dat deze maar op enkele fronten beter is dan de standaard PrestaShop plugin.

OpenCart fast checkout

De plugin OpenCart fast checkout biedt een alternatief voor de standaard checkout functie van OpenCart. De plugin kost $12 incl. BTW. Ook vanwege de prijs hoeft u hier niet heel veel van te verwachten, maar de plugin biedt een goede basis om de checkout functie van uw OpenCart shop te verbeteren.

Vijf gratis WordPress thema’s voor mobiele apparaten

Omdat steeds meer mensen gebruik maken van een smartphone of tablet om websites te bezoeken, is het belangrijk dat webpagina’s op alle apparaten correct worden weergegeven. Inmiddels zijn er voor het populaire WordPress CMS zo veel thema’s beschikbaar, dat het soms lastig is om een goede responsieve variant te vinden. Wij zetten daarom de vijf mooiste gratis WordPress thema’s voor u op een rijtje. Omdat steeds meer mensen gebruik maken van mobiele apparaten om uw site te bezoeken, hebben we daarnaast alleen voor thema’s gekozen die responsief zijn opgebouwt. Dit betekend simpelweg dat uw website zich aanpast aan de afmetingen van het scherm van het apparaat van uw bezoeker.

WordPress thema installeren

Het is erg makkelijk om een nieuwe thema voor WordPress te installeren. Onder het menu weergave > thema’s vindt u bovenaan de knop ‘nieuwe toevoegen’. Wanneer u bovenin zoekt naar de naam van de thema’s hieronder kunt u deze direct en automatisch installeren.

De vijf gratis WordPress Thema’s

Deze gratis WordPress thema’s kunt u zelf installeren en aanpassen. Bekijk ook onze andere post over WordPress plugin’s, om het beste te halen uit uw website.

Hueman

hueman

Magazine blog met geintegreerde discussie functie.

Gridster

gridster

Fotografie blog of portfolio.

Hiero

hiero

Minimalistische maar overtuigende blog website.

WP jurist

wpjurist

Corporate website met blog functionaliteit.

Vantage

vantage

E-commerce thema met WooCommerce integratie.

vTiger vraag en antwoord

vTiger CRM is zowel een opensource als een betaalde oplossing voor het beheren van klant contactgegevens en online marketing. Om de voordelen van deze software inzichtelijk voor u te maken, hebben we een vTiger vraag en antwoord gehouden met onze vTiger expert.

V: Wat zijn de belangrijkste features van vTiger?

A: vTiger biedt zeer veel features met de huidige versie 6.0.0. De belangrijkste features zijn de volgende:

 • Contact en klantgegevens beheer
 • Beheren van leads
 • Klantensupport
 • Marketing campagne management
 • Mailings versturen
 • Inventaris beheren
 • Calender beheren
 • E-mail en extensie integratie
 • Rapportage en marketing statistieken
 • Beveiligingsbeheer
 • Productaanpassingen
V: Hoevel kost vTiger?

A: vTiger hosting op het DataCT Professional platform is al beschikbaar vanaf €7,35 per maand. Dit is inclusief telefonische support van DataCT en hiermee krijgt u toegang tot de opensource versie van vTiger.

V: Wie zijn typische gebruikers van vTiger?

A: vTiger wordt onder andere gebruikt door de volgende gebruikersgroepen:
Freelancers en ZZPers en MKB, maar ook grotere bedrijven, NGO’s en administratie kantoren.

V: In welke taal is vTiger beschikbaar?

A: Bij hosting van DataCT wordt standaard een Nederlandse versie voor u geinstalleerd, maar het is ook mogelijk om Engels te kiezen of een van de andere ondersteunde talen.

V: Werkt vTiger op mobiele apparaten?

A: VTiger is een webapplicatie en is dus beschikbaar vanaf alle apparaten met een browser. Er is voor vTiger echter ook een app beschikbaar op de iPad, iPhone en voor Android apparaten via de Google Play store.

V: Met welke software kan vTiger samenwerken?

A: VTiger werkt via extensies samen met MailChimp voor mailingcampagnes, of met Magento voor product- en relatie beheer. Omdat vTiger open source software is zijn er ook andere mogelijkheden te ontwikkelen.

V: Wat voor ondersteuning kan ik verwachten op vTiger?

Met het DataCT professional platform bieden we technische support via telefoon, chat en e-mail, maar geen inhoudelijke support. Dit betekend dat we technische vragen voor u oplossen, maar dat er geen support wordt gegeven op hoe u de software moet gebruiken.

PrestaShop updaten naar versie 1.6

In deze blogpost leggen we uit hoe u een bestaande PrestaShop veilig kunt upgraden naar de laatste versie 1.6. Versie 1.6 biedt u een aantal nieuwe features, waaronder een responsieve admin omgeving. Hierdoor kunt u ook vanaf een ipad of smartphone uw shop beheren. Lees hier alle voordelen van PrestaShop 1.6. We doorlopen hier de drie stappen om uw bestaande installatie te upgraden: het maken van een testinstallatie, het kopiëren van de site en het installeren van PrestaShop 1.6. Let op! Hoewel wij de werkwijze in deze handleiding uitvoerig getest hebben, is dit upgrade proces volledig op uw eigen risico.

Een testinstallatie maken

Stap 1. Om er zeker van te zijn dat uw shop vlekkeloos kan upgraden naar de volgende versie, dient u eerst een testaccount aan te maken. Deze installatie wordt geplaatst in een nieuwe webdirectory. Via MySMT > Webdirectories > Nieuwe webdirectory kunt u een nieuwe webdirectory aanmaken. Geef de webdirectory een logische naam (met kleine letters, zoals ‘<uwsitenaam>16’) en kies voor Opslaan (afbeelding 1). Let op dat u per webdirectory 500MB schijfruimte dient af te nemen. Komt u ruimte te kort? Dan kunt u daarvoor hier inloggen en via ‘Uw bestellingen’ uw hosting pakket upgraden.

Afbeelding 1: Nieuwe webdirectory

Afbeelding 1: Nieuwe webdirectory

Stap 2. Maak nu met het programma FileZilla een verbinding via FTP. Zorg er voor dat uw FTP account toegang heeft tot de root map van uw server. Dit is mogelijk via MySMT > FTP > ‘accountaam’ > / (root). Wanneer u bent ingelogt op de FTP via FileZilla, selecteer dan in het venster rechtsboven de map van uw webwinkel. Selecteer in het venster linksboven een lege map op uw eigen computer. Selecteer daarna alle bestanden in het venster rechtsonder. Sleep vervolgens met de linkermuisknop de blauwe selectie naar het venster linksonder. Navigeer in het venster rechtsboven naar de ‘<uwsitenaam>16’ directory. Selecteer vervolgens in het venster linksonder alle bestanden en sleep die naar het venster rechtsonder (afbeelding 2).

Afbeelding 2: Bestanden kopiëren

Afbeelding 2: Bestanden kopiëren

Stap 3. Ga nu naar MySMT > MySQL > Databases en vul bij ‘Database naam een naam in voor een tijdelijke database, zoals presta16db. Kies ‘Opslaan’. Ga naar MySQL gebruikers, kies voor de database gebruikersnaam van uw huidige PrestaShop installatie, selecteer de tijdelijke database en klik op ‘Opslaan(afbeelding 3). Ga naar Logingegevens > ‘<uwsitenaam>16’ en open daarna een nieuw tabblad in uw browser.

Afbeelding 3: Nieuwe database aanmaken

Afbeelding 3: Nieuwe database aanmaken

Stap 4. Navigeer in het nieuwe tabblad naar http://www.uwdomeinnaam.nl/mysqladmin. U kunt hier inloggen met de MySQL inloggegevens van uw bestaande webshop. Deze inloggegevens kunt u terugvinden in het openstaande tabblad van MySMT. Ga vervolgens naar Operations’ en vul onder ‘Copy database to:’ de naam van de tijdelijke database in. Vink ‘CREATE DATABASE before copying’ uit en klik op ‘Go’ (afbeelding 4).

Afbeelding 4: Database kopiëren

Afbeelding 4: Database kopiëren

Stap 5. De laatste stap om uw testomgeving te installeren is om de configuratie van prestashop aan te passen. U navigeert hiervoor naar de locatie op uw eigen computer (met explorer of finder) die u in stap 2 heeft gekozen om een kopie van uw site naar uw eigen systeem te kopiëren (de lege map in het venster linksboven). Ga nu naar config > settings.inc.php en open deze met notepad, textedit of gedit. Vul achter ‘_DB_SERVER_’ de host in. Vul achter ‘_DB_NAME_’ de (tijdelijke) databasenaam in. Vul achter ‘_DB_USER_’ de gebruikersnaam in. En achter ‘_DB_PASSWD_’ het bijbehorende wachtwoord. U kunt deze waarden terugvinden via Logingegevens in MySMT. Gebruik de gegevens van de database die u in stap 3 heeft aangemaakt. Zorg er ook voor dat de waarden die u invoerd tussen ‘enkele aanhalingstekens’ staan (afbeelding 5). Sla het bestand settings.inc.php op en kopieer dit naar de config map in de tijdelijke webdirectory (let hier goed op!) op de server via de FTP. Kies voor ‘overwrite‘. Log als laatste in op de admin omgeving via http://www.tijdelijkdomeinvanuwwebdirectory.nl/shopadmin en pas via het menu Voorkeuren > SEO en URL’s de winkel domeinnaam en de SSL domeinnaam van uw shop aan naar de tijdelijke domeinnaam.

Afbeelding 5: Settings.inc.php aanpassen

Afbeelding 5: Settings.inc.php aanpassen

Wanneer u stap 1 t/m 5 succesvol heeft doorlopen, dan komt u via de tijdelijke domeinnaam bij een volledig geisoleerde kopie van uw webshop. Indien u dit wenst kunt u ook een wachtwoord instellen voor deze testinstallatie. Ga dan naar MySMT > Webdirectories > ‘<uwsitenaam>16‘ > mappen > / (root) en vul een gebruikersnaam en wachtwoord in. Kies voor Opslaan. Is er toch iets mis gegaan? Plaats dan een automatische back-up terug.

De upgrade-module installeren

Log in op de admin omgeving van uw tijdelijke PrestaShop kopie. Kies vervolgens voor ‘Module & Thema catalogus’ en zoek hier naar ‘autoupgrade’. Een nieuw tabblad of venster opent, waarin u moet inloggen met uw prestashop account. Heeft u die nog niet, maak dan een account aan en open de link in de bevestigings e-mail. Zoek nogmaals naar de autoupgrade module en kies ditmaal voor download.
Ga nu terug naar de admin omgeving van uw tijdelijke PrestaShop. Kies voor ‘modules’, en kies rechtsboven voor ‘Voeg een module toe’. Zoek nu linksboven op ‘upgrade’ en klik achter de ‘1-click Upgrade’ module op Install. Hierna komt u in de 1-click upgrade omgeving (afbeelding 6) terecht.
Zorg er voor dat in ‘The pre-Upgrade checklist’ achter alle eigenschappen groene vinkjes staan. Kies vervolgens voor ‘Upgrade PrestaShop now!’. Na het aanmaken van een backup en het bijwerken van de bestanden is de PrestaShop geupdate. U kunt nu opnieuw inloggen om gebruik te maken van de vernieuwde functionaliteiten. U kunt via Voorkeuren > Onderhoud uw tijdelijke webshop weer online zetten.

Afbeelding 6: De PrestaShop upgrade module

Afbeelding 6: De PrestaShop upgrade module

De tijdelijke installatie testen

Een volgende stap is om te bekijken of uw geupdate PrestaShop naar behoren functioneert. Dit is immers belangrijk wanneer u de upgrade ook wil uitvoeren op uw echte site. Voer een betaling uit, plaats nieuwe producten, maak een nieuwe catagorie aan en bekijk of de opmaak van uw site nog goed is. U kunt ook testen met meerdere browsers en devices om er zeker van te zijn dat iedereen uw site naar behoren kan bekijken. Wanneer u aanpassingen doet om bepaalde modules of opmaak te corrigeren, houdt dit dan bij op een lijst.

PrestaShop updaten naar versie 1.6

Pas wanneer u er absoluut zeker van bent dat uw testomgeving naar behoren functioneerd met de nieuwe update, dan kunt u de upgrade module toepassen op uw bestaande shop. U kunt de lijst met bewerkingen dan gebruiken om de volledige update van uw echte shop sneller te kunnen toepassen. U kunt natuurlijk ook de domeinnaam aanpassen in de admin omgeving van de tijdelijke Prestashop omgeving en in MySMT de domeinnaam koppelen aan de ‘<uwnaam>16′ directory. Vergeet dan niet een eventueel wachtwoord te verwijderen.

Wilt u gebruik maken van de nieuwe PrestaShop? Dat is eenvoudig en snel met de hosting van DataCT. Maak daarom gebruik van onze aktie: u krijgt 16% korting op uw Professional Hosting en PrestaShop 1.6 wordt automatisch voor u geinstalleerd wanneer u daarvoor een nieuwe bestelling plaatst met aktiecode PRESTA16.

De Online promotiekanalen voor webshops

Sterke promotie voor uw webshop is essentieel om voldoende bezoekers aan te trekken. Met veel bezoekers bent u immers verzekerd van een succesvolle shop. Daarom zetten wij de meest gangbare promotiekanalen voor webshops op een rijtje. Zo kunt u zelf aan de slag om zo veel mogelijk bezoekers aan te trekken en om van uw webshop een succes te maken.

Zoekmachine optimalisatie

Veel bezoekers gebruiken een zoekmachine om pagina’s op internet te vinden. Uw site wordt dus vaak gevonden via deze zoekmachine’s. De meest populaire zoekmachine is vooralsnog Google. Daarom is het belangrijk om uw site zo in te richten, dat Google optimaal naar uw site kan doorverwijzen. Door dit te doen zullen ook andere zoekmachine’s zoals Bing of Ask.com uw site beter interpreteren. Zoekmachine optimalisatie (SEO) doet u door logische sleutelwoorden toe te kennen aan uw site en door hier uw content en uw producten op te richten. Er zijn daarnaast veel andere SEO trucs terug te vinden op internet.

YouTube

Door product video’s en reviews op YouTube te plaatsen kunt u bezoekers aantrekken die al op voorhand geinteresseerd zijn in de producten die u aanbiedt. U ontwikkeld daarnaast een meer persoonlijke band met uw klanten en YouTube geeft u de mogelijkheid om een eerlijk en gericht advies te geven over de producten in uw webshop. Vergeet bij YouTube promotie niet om een link naar uw site te plaatsen in de omschrijving van de video.

Zoekmachine advertenties

Een andere mogelijkheid om bezoekers aan te trekken is via advertenties op zoekmachines. Google AdWords is een van de meest populaire oplossingen hiervoor en serveert uw website aan bezoekers die door u opgegeven sleutelwoorden invoeren in de zoekmachine. Uw site komt met AdWords in een oranje kader bovenaan de resultaten te staan en wanneer deze wordt aangeklikt betaald u een door u bepaald bedrag (de CPC of Cost Per Click). Wanneer u op populaire zoektermen adverteerd zal dit bedrag hoger uitvallen. AdWords biedt echter geavanceerde mogelijkheden om kosten te beheersen. U kunt bovendien 75 euro extra advertentietegoed opvragen bij bestedeing van 25 euro om te experimenteren met AdWords.

Internetfora

Hoewel niet alle onderwerpen frequent de revu passeren op internetfora, is dit promotiekanaal een kans bij uitstek om meer bezoekers te trekken. Wanneer u op zoek gaat naar fora die aansluiten bij uw producten of diensten, bent u verzekerd van een directe lijn naar uw potentiele klanten. Een belangrijk aspect van internetfora is dat u actief meedoet aan de discussie. Wanneer u enkel registreerd om te spammen zal dit vooral een negatief effect hebben.

Online advertentie- en veilingsites

Websites zoals marktplaats, ebay en speurders worden druk bezocht door mensen met de intentie om iets te kopen. Het plaatsen van advertenties op deze sites kan u extra bezoekers opleveren die op voorhand geinteresseerd zullen zijn in de producten die u aanbiedt.

Linkbuilding en blogs

Een andere mogelijkheid is om relaties aan te gaan met bloggers. Middels sponsoring kunt u bloggers producten laten beoordelen of links naar uw webshop laten plaatsen. Belangrijk is wel dat de blogs die u in arm neemt voldoende actief zijn. Wanneer een blogger een solide groep bezoekers heeft naar de site, kunt u meeliften op dit succes. Veel blogs hebben een contact mogelijkheid waarmee u de blogger kunt benaderen. U kunt natuurlijk ook uw eigen microblog opzetten op sociale media.

Om meer inzicht te krijgen in het verkeer op uw site, kunt u gebruik maken van Google Analytics of opensource oplossingen zoals Piwik. U kunt gebruik maken van plugins of modules om Google Analytics te integreren in uw webshop of in een ander opensource CMS.

De beste Webshop software op een rijtje

Steeds meer mensen zijn succesvol met hun webshop. Naast het zoeken naar die ene onbediende nichemarkt, is ook de software die u kiest voor uw webshop een belangrijke factor voor succes. Daarom hebben wij voor u de meest populaire opensource webshop software vergeleken: WordPress met WooCommerce, PrestaShop, OpenCart en Magento. Deze webshops onderscheiden zich op product beheer, het gemak om de shop aan te passen en mogelijkheden voor schaalbaarheid en groei.

WordPress WooCommerce

Wellicht de meest eenvoudige methode om een product aan te bieden op internet is via WooCommerce. Door installatie van deze plugin op uw bestaande blog, wordt het mogelijk om producten, een winkelwagen en een kassa toe te voegen. Het is echter lastig om een groot aantal producten te beheren via deze plugin. Wanneer u meer dan ca. 50 producten aanbiedt, kunnen zowel u als uw klanten snel het overzicht verliezen. U kunt daarnaast wel erg veel gratis thema’s downloaden en doordat u voortbouwt op WordPress kunt u bezoekers aantrekken via uw blog. WordPress kent daarnaast ook duizenden plugins voor andere functionaliteit. Wanneer u uw webshop echter wil opschalen met meer producten, dan loopt u al snel tegen de beperkingen aan van deze software.

PrestaShop

Voor een volledige webshop die u zelf kunt beheren kunt u kiezen voor PrestaShop. De software bevat een uitgebreide beheerfunctie en de mogelijkheid om verschillende categorieen in te stellen. U kunt ook gebruik maken van geautomatiseerde upselling mogelijkheden. Met verschillende thema’s en modules kunt u daarnaast uw webshop uitbreiden en aanpassen. Deze thema’s kunt u installeren via het admin paneel. PrestaShop is een schaalbare oplossing voor webshops tot 10.000 producten. De limieten van deze software liggen voornamelijk in het toevoegen van extra typen content. Wanneer u bijvoorbeeld een blog of video’s wil toevoegen, wordt het gebruik van deze software complexer.

OpenCart

De opensource software OpenCart lijkt erg veel op PrestaShop qua mogelijkheden. De software is echter standaard minder uitgebreid, wat het overzicht ten goede komt. Een basis installatie OpenCart bevat alleen het productbeheer, een betaal- en winkelwagen functie en een contact pagina. Deze kunt u vervolgens uitbreiden met verschillende modules voor nieuwe functionaliteiten of met thema’s voor een ander uiterlijk. Het aanpassen van de site is gericht op mensen met een gedegen basiskennis in webontwikkeling, waar PrestaShop tracht dit automatisch te laten verlopen. De schaalbaarheid van OpenCart is vergelijkbaar met die van PrestaShop, door de opzet is het echter iets gemakkelijker om extra functionaliteiten toe te voegen, mits u deze kennis in huis heeft.

Magento

Magento is verreweg het meest uitgebreide pakket voor webshops. Voor professionele webshops biedt het pakket alle denkbare mogelijkheden. Dit maakt het wel lastiger om te starten met een Magento webshop. Magento biedt de mogelijkheid om meerder shops te beheren vanuit een installatie en er kunnen diverse koppelingen gemaakt worden tussen producten en klanten. Magento biedt dan ook een uitgebreid klantbeheer systeem. Vanwege de complexiteit, wordt webontwikkeling voor Magento veelal uitbesteed. Er is echter ook een grote hoeveelheid betaalde modules en thema’s beschikbaar. Wanneer u grote ambities heeft, is Magento bij uitstek het meest schaalbare opensource systeem.

De beste Webshop Software

Kleine webshops kunnen waarschijnlijk het beste uit de voeten met WordPress’ WooCommerce. Wanneer u een breed assortiment aanbiedt is PrestaShop een betere keuze. OpenCart biedt u vergelijkbare mogelijkheden als PrestaShop, maar richt zich meer op shop eigenaar met kennis van webontwikkeling. Wanneer u een grote webshop wil starten, is Magento verreweg de beste keuze. Met DataCT Professional hosting kunt u al deze pakketten automatisch laten installeren via MySMT. Zo kunt u zelf bekijken wat de verschillen zijn en bent u bovendien verzekerd van een stabiele en werkende installatie van de software voor uw webshop.

Haal meer uit uw site met de beste WordPress plugins

Als populairste CMS systeem biedt WordPress een breed scala aan plugins. Plugins zijn additieve software die u gratis of soms ook tegen betaling kunt downloaden en brengen extra functionaliteit naar uw WordPress blog. Inmiddels zijn er echter zoveel plugins en mogelijkheden, dat het kiezen van de beste plugin een vervelende en tijdrovende klus is geworden. Daarom hebben wij voor u een selectie gemaakt van de meest populaire functies voor uw blog en de plugins die dit het sterkst integreren. Zo haalt u meer uit uw site met de beste WordPress plugins.

Plugins installeren

Het zoeken en installeren van plugins kan via het admin paneel van WordPress. Via het menu aan de linker zijde komt u in het plugins paneel. Hier kunt u zoeken naar plugins van wordpress.org en vanuit de zoekresultaten de plugins installeren. Houdt er rekening mee dat WordPress uw FTP gegevens nodig heeft om de bestanden te kunnen installeren. Dit kunt u teruglezen in de vraagbaak. Het is ook mogelijk om plugins te installeren via FTP door deze te uploaden naar de map /wp-content/plugins/. Controleer altijd de uitgever van de plugins die u installeert. Wanneer de uitgever onbetrouwbaar overkomt, kunt u te maken hebben met een malware distributie waardoor uw blog niet meer werkt na installatie.

Foto galerij

Een foto galerij toont uw foto verzameling op uw blog. Een goede galerij biedt mogelijkheden voor verschillende typen overzichten en kan de foto’s ook apart vergroot weergeven.
De plugin NextGen Gallery van photocrati biedt een groot aantal weergave mogelijkheden en is ook nog eens gemakkelijk toegankelijk wanneer u een artikel schrijft. Een alternatief is de plugin Photo Gallery van webdorado. De betaalde versie van deze plugin biedt ook een aantal moderne weergave mogelijkheden zoals de masonry weergave. Wanneer u uw foto’s wilt delen vanuit verschillende social media zoals Facebook of Flickr, dan kunt u gebruik maken van Omnigallery van ColorLabs.

Contact met uw bezoekers

Een contact formulier op uw website biedt een laagdrempelige mogelijkheid voor uw bezoekers om contact met u op te nemen. Contact Form 7 van Takayuki Miyoshi biedt een contactformulier zonder poespas. Wanneer u veel spam ontvangt via dit contactformulier, kunt u ook de Really Simple CAPTCHA plugin van dezelfde uitgever installeren.
De plugin Zopim Live Chat van bencxr, biedt u de mogelijkheid om met de bezoekers van uw site te chatten via Zopim. U dient hiervoor wel een account aan te maken via http://www.zopim.com. Wij maken zelf ook gebruik van de Zopim chatfunctie op de site van DataCT.
U kunt daarnaast ook de dienst van mailchimp gebruiken om een nieuwsbrief te maken en te versturen aan bezoekers die zich hiervoor registreren. U kunt een account maken via http://www.mailchimp.com en de plugin MailChimp for WordPress van Danny van Kooten gebruiken. De professionele versie van deze plugin biedt ook de mogelijkheid om het uiterlijk van het aanmeldformulier aan te passen aan dat van uw site.

Laat uw bezoekers aan het woord

Comments zijn een mogelijkheid om ook uw bezoekers aan het woord te laten op uw site. Een nadeel van de commentaar functie is dat er ook veel spam wordt geplaatst. Dit is niet alleen iritant, maar brengt uw site ook lager in de Google ranglijst. De Akismet plugin wordt standaard meegeinstalleerd met WordPress. Wanneer u deze plugin activeert, kunt u registreren voor een API sleutel. Door deze sleutel in te voeren, kunt u gebruik maken van het spamfilter van Akismet.

Zoekmachine optimalizatie: SEO

Om goed gevonden te worden in de zoek ranglijsten, kunt u de plugin WordPress SEO by Yoast van Joost de Valk en Barry Kooij installeren. Hoewel WordPress standaard al een goede SEO biedt, is de plugin van Yoast een goede toevoeging voor de bloggers die nog meer bezoekers willen genereren via zoekmachines.

Ter vergelijking: Sitebuilder vs WordPress CMS

Wanneer u van plan bent om binnenkort een website te gaan beginnen, is het belangrijk om een plan op te zetten over hoe u uw website gaat bouwen en beheren. Er zijn hiervoor een aantal alternatieven te vinden. In deze blogpost zetten we de voor- en nadelen van WordPress en verschillende Sitebuilders op een rijtje.

Open- en closedsource

WordPress is een opensource Content Management Systeem (CMS). Dit houdt in dat iedereen toegang heeft tot de code van WordPress en dat de applicatie volledig en naar behoefte kan worden aangepast. Ook de manier waarop WordPress tekst, afbeeldingen en video’s opslaat, maakt het mogelijk om altijd volledige toegang te behouden tot deze gegevens.
Sitebuilders zijn webapplicaties die door een aantal hosting bedrijven worden aangeboden om ‘snel’ een site online te zetten. Vrijwel al deze Sitebuilders zijn echter niet opensource maar closedsource. Hierdoor wordt de toegang tot gegevens en aanpasbaarheid beperkt: u kunt bepaalde extensies niet gebruiken, de weergave niet aanpassen of er zijn andere beperkingen aan de software. Dit lijkt voor een kleine site wellicht geen probleem, maar naarmate uw site groeit kunnen obstakels in closedsource software u belemmeren in de ontwikkelling van uw online onderneming. Het is erg vervelend wanneer u al voor een kleine webshop applicatie of een paypal knop een compleet nieuwe site moet bouwen en helemaal wanneer u al uw tekst en afbeeldingen opnieuw moet knippen en plakken van uw oude naar uw nieuwe site.

Uiterlijk en softwareondersteuning

Sommige sitebuilders hebben tot wel 4.000 templates, maar slechts een beperkt aantal van die templates zijn ook html 5 compatibel. Doordat veel webhosters hun sitebuilders maar sporadisch updaten, lopen sitebuilders veelal achter met de ondersteuning van de laatste versie van html, css of php. Met oudere versies ziet uw site er niet up-to-date uit, of werkt deze trager, of mist deze bepaalde beveiligingen of functionaliteit.
Omdat WordPress wordt ontwikkeld door een community van duizenden ontwikkelaars en zo’n 21.5% van alle wereldwijde websites mogelijk maakt, is WordPress een van de meest vooruitstrevende pakketten voor het beheren en ontwikkelen van een website. Met WordPress kunt u gebruikmaken van talloze gratis plugins en thema’s die niet alleen het uiterlijk maar ook de functionaliteit van uw site volledig aan passen. Een bijkomend voordeel is dat u het uiterlijk van uw site kunt wijzigen zonder uw afbeeldingen en tekst te hoeven verplaatsen of opnieuw in te voeren. Daarnaast is WordPress standaard al geoptimalizeerd voor zoekmachines zoals Google, waar dit bij Sitebuilders niet altijd het geval is.

Bouwen en bijwerken

Sitebuilders zijn makkelijke tools om een website te maken volgens uw eigen specificaties. U kunt met een drag en drop systeem of een bestaand template gemakkelijk tekst en afbeeldingen in uw site slepen. Met WordPress heeft u ook die mogelijkheid. Omdat WordPress zoveel meer mogelijkheden heeft, kost het u wellicht een paar klikken meer dan bij sommige Sitebuilders. Over de lange termijn loont die extra moeite wel, u heeft immers meer mogelijkheden om te groeien. Met het programma Artisteer voor Windows, kunt u uw WordPress blog vormgeven zoals u dat graag wilt. Daarnaast kunt u via WordPress.org of ThemeForest.net met plugins populaire functies zoals de Facebook like-knop, contactformulieren, een foto gallerij of Google Maps gemakkelijk aan en uit zetten.