Category Archives: Tips & trucs

Nooit meer spam! 6 tips tegen spam

Spam. Iedereen houdt van spam. Zonder reclame zouden we niet de mooie producten vinden die ons leven leuker en makkelijker maken.
Gek genoeg is het vaak juist de reclame over dergelijke producten die het leven moeilijker en vervelender maakt.

We willen allemaal nooit meer spam ontvangen. Helaas is het niet mogelijk om alle ongewenste mail te voorkomen.

voorbeel van spam

DataCT zet 6 tips op een rijtje om spam te minimaliseren:

Continue reading

5 tips voor de beste nieuwe domeinnamen

Er zijn een hele hoop nieuwe domeinnamen beschikbaar geworden.

Een goede naam is beter dan olie.

Er zijn in de laatste 2 jaar meer nieuwe domeinnamen bijgekomen dan in de 20 jaar daarvoor. Deze nieuwe extensies maken het mogelijk om precies de juiste naam voor een website te vinden.

Natuurlijk blijven .com en .nl belangrijk voor bedrijven in Nederland, maar het is waardevol om verder te kijken.

Wat is belangrijk bij het kiezen van nieuwe domeinnamen?

Continue reading

Trick: Controleer het web op uw gekopieerde content met copyscape

Wanneer de content van uw site wordt gekopieerd door anderen zonder uw toestemming, wilt u dat natuurlijk tegengaan. Gekopieerde content maakt uw site minder uniek. En dit leidt ook nog eens tot een lagere waardering in de zoekmachines. Via de website copyscape.com kunt u na het invullen van uw domeinnaam achterhalen of er kopieën van uw website op het internet te vinden zijn. Wanneer u constateert dat er kopieën van uw site online staan, kunt u met whois achterhalen via welke hosting provider de gekopieerde site wordt geserveerd en middels een email een ‘takedown’ verzoek indienen bij de hoster. U kunt zich daarvoor beroepen op het copyright recht.

Tip: Software versienummer: betekenis, do’s en don’ts

Om uw website veilig en actueel te houden, is het belangrijk om software updates te installeren. Wanneer u echter de allerlaatste versie van bepaalde software installeerd, kan het voorkomen dat u last krijgt van bugs en kinderziektes in de software. Hierdoor kunnen onderdelen van uw site niet goed werken.

Om problemen met bugs voor te zijn, kunt u kijken naar het versienummer van de software. Een softwareversie met veel nullen of helemaal niets aan het eind, zoals bijvoorbeeld v2.0.0 of v3.0.0 of 8, geeft aan dat de software grote veranderingen heeft ten opzichte van de voorgaande versie. Daartegenover geeft bijvoorbeeld v2.9.1 dat er al 9 nieuwe edities van versie 2 van de software zijn uitgegeven en dat het gaat om release 1 van de 9e editie. Aan de toevoeging ‘beta’ herkent u dat het gaat om een testversie voor ontwikkelaars. Ook publiceren software uitgevers vaak een changelog, waarin u alle versienummers en bugfixes kunt terug vinden. Installeer dus de updates naar een editie van uw software met een vergevordert versienummer, zo beperkt u het risico op bugs en fouten.

Tip: Laat anderen uw bezoekers overtuigen

Onderzoek wijst uit, dat klanten van uw webshop eerder geneigd zijn tot aankopen over te gaan, wanneer ze zien dat anderen ze daarbij zijn voorgegaan. Daarom is het een goed idee om uw webshop te koppelen aan onafhankelijke ‘review’-sites.

Klanten kunnen daar, na hun bestelling, een waardering achterlaten voor uw producten en/of service. Als deze waarderingen zichtbaar zijn in uw webshop, kan dat net dat zetje extra zijn dat (toekomstige) klanten nodig hebben. Bijkomend voordeel: u kunt erg veel leren van de reviews van klanten, en zo uw webshop nog verder verbeteren.

Hoe werkt dat dan?

In de meeste webshopsoftware kunt u uw klanten (enige tijd) na een bestelling een mail sturen met daarin de link naar bijvoorbeeld TrustPilot of ThuisVergelijken.nl. Klanten kunnen zelf kiezen of ze dit doen, maar zien wel dat u waarde hecht aan de feedback van de klant.

Voorbeeld: DataCT op webhosters.nl

DataCT vraagt haar klanten na een bestelling een review te plaatsen op webhosters.nl. Dit levert regelmatig waardevolle leads op. Wij leren van de reviews van klanten, en toekomstige klanten zien wat ze aan ons hebben!

Tip: Tekst op uw website

Vaak is tekst op websites een ondergeschoven kindje. Er wordt veel tijd gestopt in het ontwerp van de website, er worden gelikte foto’s gemaakt, maar de teksten worden op het laatste moment ‘even’ geschreven. Toch is tekst een belangrijk middel om uw bezoekers voor u te winnen. Hieronder een aantal tips:

Houd het kort, maar niet té kort

Bezoekers komen naar uw website om de informatie te vinden die ze zoeken: bied ze die ook! Schrijf geen ellenlange teksten, maar maak ze ook zeker niet te kort. Schrap overbodige zaken en zorg voor een informatieve tekst.

Vermijd vaktaal

Uw bezoekers zitten niet te wachten op technische termen die ze toch niet kennen. Omschrijf diensten of producten in herkenbare woorden en laat het eens nalezen door iemand die niet uw vakkennis deelt.

Kies voor ‘je’ of ‘u’

Of u bezoekers aanspreekt met ‘je’ of ‘u’, is uw keuze. Zorg er in ieder geval voor dat u dit op de hele website eenduidig doet.

Tekstschrijven is een vak

Goede teksten zijn goud waard. Is het schrijven van teksten niet uw sterkste punt? Overweeg dan eens een goede tekstschrijver in te schakelen.

Tip: Leer van uw websitebezoekers

Als eigenaar van een website of webshop wilt u graag weten hoe u ervoor kunt zorgen dat bezoekers een nog betere ervaring hebben. Om dat te bewerkstelligen, is inzicht in de bezoekersstroom van uw website onmisbaar.

Google Analytics

Google Analytics is een gratis te gebruiken online tool waarmee u precies kunt zien hoe mensen op uw website zijn gekomen, hoe ze door de site navigeren en hoe lang ze op welke pagina blijven.
Zo implementeert u Google Analytics:

  • Maak een account aan op google.com/analytics;
  • Voer de gegevens van uw website in;
  • U krijgt een tracking code. Door deze te implementeren op elke pagina van uw website, kan Analytics bijhouden welke pagina’s wanneer en door wie bezocht worden.
  • Voor WordPress zijn diverse plugins die Analytics voor u toevoegen aan alle pagina’s. U heeft hiervoor alleen de code nodig van uw account.

PIWIK: alle statistieken in eigen hand

Heeft u liever statistieken-software die binnen uw eigen hosting account draait, dan biedt het opensource-pakket Piwik uitkomst. De installatie hiervan vergt iets meer werk, maar u heeft vervolgens wel totale controle over alle data die Piwik verzamelt.

Meer informatie over Piwik

Tip: maak gebruik van de nieuwe domein-extensies!

Binnenkort opent de registratie voor een groot aantal zogenaamde ‘gTld’s’. Dit zijn nieuwe extensies die u achter uw domeinnaam kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan www.parket.shop, www.winkelenin.amsterdam of www.recepten.web.

Dus: bent u op zoek naar een originele domeinnaam? Kijk dan vast op datact.nl voor een lijst met alle nieuwe gTld’s. U kunt hier ook een of meerdere domeinnamen ‘pre-registreren’. U ontvangt dan direct bericht zodra registratie mogelijk is.