Category Archives: Webhosting

Wij publiceren hier over onze webhosting en over aanverwante dienstverlening en hoe wij dit actueel en van hoogwaardige kwaliteit houden.

Google AdWords handleiding door DataCT

Google AdWords handleiding

Google AdWords is een advertentie systeem waarmee u tegen betaling bovenaan kunt staan in de zoekresultaten van Google. Ook kunt u adverteren op het advertentie netwerk van Google, waaronder op AdSense websites en op sites als Youtube. Met Google AdWords genereert u dus veel exposure voor uw bedrijf en website en wanneer u iets verkoopt via internet kunt u met dit platform ook uw omzet fors zien stijgen. Hieronder ziet u een voorbeeld van een Google AdWords advertentie.voorbeeld ad voor google adwords handleiding

Met behulp van deze blogpost, de Google AdWords handleiding van DataCT, kunt u een vliegende start maken met uw AdWords campagne. Daarnaast kunt u ook nog profiteren van een fikse korting.

Continue reading

Zoom FPC – Full-Page Cache voor Magento update 1.0.5_fix_DataCT

Om nog beter gebruik te maken van de snelheid van onze Magento hosting, kunt u plugins gebruiken om de software verder te optimaliseren. Wij hebben een plugin voor u gevonden die de laadtijd van uw pagina reduceerd van seconden tot honderdsten: Zoom FPC. In deze blogpost bieden we u een handleiding aan voor de installatie en een geupdatet versie van Zoom FPC die werkt met de laatste versie van Magento zonder white page/blank page fouten.

Wat is Zoom FPC?

Zoom FPC, ook wel bekend als Zoom Full-Page Cache, is een opensource plugin voor Magento die door middel van Full-Page caching de laadtijd van Magento website’s drastisch verkort. In een test die wij hebben uitgevoerd met de Zoom FPC plugin, konden we de laadtijd van een Magento webshop reduceren van 2170ms naar onder de 47ms! Zoom FPC is enkele jaren terug ontwikkeld door EZApps en gepubliceerd op Github, maar de plugin is sinds 2012 niet meer bijgewerkt. Een bug zorgde voor sporadische blanke pagina’s in de laatste versies van Magento. DataCT heeft deze bug geplet zodat u ook met de laatste versie van Magento uw website met Zoom FPC kunt optimaliseren. Bekijk hier een demonstratie.

Continue reading

De voordelen van de beste webhosting voor uw webshop

Wanneer uw bedrijf afhankelijk is van technologie, dan wilt u natuurlijk de meest betrouwbare oplossing. Wanneer een winkeleigenaar immers een defect heeft aan de elektrische schuifdeuren van zijn zaak, dan kunnen de klanten de winkel niet bezoeken. Wanneer de hosting van uw webshop een defect vertoont, dan kunnen klanten de webwinkel niet bezoeken. Goede webhosting is dus zeer belangrijk. Daarom hebben we de belangrijkste voordelen van de beste hosting voor uw webshop op een rijtje gezet. Zo kunt u zelf beoordelen of uw hosting bijdraagt aan de continuiteit van uw online onderneming.

Een snelle website leidt tot een groter aantal verkopen

Forrester Research heeft aangetoont dat het gros van de bezoekers verwacht dat de voorpagina van een Magento webshop laadt binnen 2 seconden. Wanneer het langer duurt, zal tot wel 50% van de bezoekers op zoek gaan naar een alternatieve pagina. Aberdeen Research becijferde dat elke seconde extra laadtijd 7% minder conversies opleverd. Gomez and Equation Research concludeerde daarnaast dat 75% van de klanten toegeeft dat ze naar de concurrent stappen, wanneer ze een trage website voorgeschoteld krijgen. Genoeg redenen dus om een snelle Magento, OpenCart of PrestaShop website te willen. Uw webhosting is hierin de eerste schakel, maar een goed ontworpen website is daarnaast ook erg belangrijk om snelheid te kunnen garanderen. Wanneer u een zeer grote webwinkel exploiteerd, kunt u ook gebruik van Varnish of MemCached om de laadtijd te verkorten.nelheid te kunnen garanderen. Wanneer u een zeer grote webwinkel exploiteerd, kunt u ook gebruik van Varnish of MemCache om de laadtijd te verkorten.

Uptime van de site is zeer belangrijk

Wanneer uw webshop om de haverklap niet te bereiken is, kan dat frustrerend zijn voor uw vaste klanten. Ze kunnen immers niet iets bij u bestellen, terwijl ze wel die behoefte hebben. Onder andere het succes van The Facebook komt doordat ze nagenoeg 100% uptime hebben. Betrouwbaarheid van uw hosting is dan ook van cruciaal belang.

Met goede support worden problemen snel opgelost

Er zijn tal van problemen die u kunt ondervinden met uw website. Er is een beveiligingslek, een verkeerd bestand is overschreven op de server bij een update, of u heeft geen toegang meer tot het controlepaneel. Wanneer u een belangrijk probleem heeft met uw website, dan wilt u niet weken wachten op een antwoord van de webhoster, of continu worden doorverbonden met een voicemail bericht. Juist daarom is goede telefonische support dus belangrijk. Uw problemen kunnen dan zo snel mogelijk worden opgelost en uw toeleverancier is goed bereikbaar en denkt mee voor een oplossing.

Recente software versies bieden betere veiligheid

Hoewel het onverstandig is om altijd direct de allerlaatste versie van software te installeren vanwegen kinderziektes en bugs, is recente software wel erg belangrijk voor de veiligheid van uw site. Wanneer de software van uw hosting provider nog afstamt uit het Windows XP tijdperk, dan loopt u wellicht het risico dat uw site of een deel daarvan wordt misbruikt door kwaadwillenden. Kies dus voor hosting met recente softwareversies.

Uitbreiden zonder rompslomp

Uw webshop kan zomaar heel succesvol worden. Binnen enkele weken krijgt u honderden nieuwe bezoekers en u wilt meer opslagruimte om nieuwe producten te plaatsen. Wanneer dit een heel complexe zaak is met downtime van uw site en andere rompslomp, dan wordt het ondernemen u wel heel moeilijk gemaakt. Het is daarom belangrijk om een webhoster te kiezen die met u meedenkt in plaats van eentje die u tegenwerkt.

Goede webhosting is het fundament van uw online onderneming

Een snelle en stabiele server, met goede support, recente software en voldoende uitbreidingsmogelijkheden is erg belangrijk, wanneer u een online onderneming opstart of nieuw leven in wil blazen. Met de webhosting van DataCT bieden we u deze hoogwaarde kwaliteitshosting aan met DataCT professional hosting. Wanneer u ook gebruik wil maken van front-end caching mogelijkheden, dan kunt u kiezen voor DataCT premium VPS.

PrestaShop updaten naar versie 1.6

In deze blogpost leggen we uit hoe u een bestaande PrestaShop veilig kunt upgraden naar de laatste versie 1.6. Versie 1.6 biedt u een aantal nieuwe features, waaronder een responsieve admin omgeving. Hierdoor kunt u ook vanaf een ipad of smartphone uw shop beheren. Lees hier alle voordelen van PrestaShop 1.6. We doorlopen hier de drie stappen om uw bestaande installatie te upgraden: het maken van een testinstallatie, het kopiëren van de site en het installeren van PrestaShop 1.6. Let op! Hoewel wij de werkwijze in deze handleiding uitvoerig getest hebben, is dit upgrade proces volledig op uw eigen risico.

Een testinstallatie maken

Stap 1. Om er zeker van te zijn dat uw shop vlekkeloos kan upgraden naar de volgende versie, dient u eerst een testaccount aan te maken. Deze installatie wordt geplaatst in een nieuwe webdirectory. Via MySMT > Webdirectories > Nieuwe webdirectory kunt u een nieuwe webdirectory aanmaken. Geef de webdirectory een logische naam (met kleine letters, zoals ‘<uwsitenaam>16’) en kies voor Opslaan (afbeelding 1). Let op dat u per webdirectory 500MB schijfruimte dient af te nemen. Komt u ruimte te kort? Dan kunt u daarvoor hier inloggen en via ‘Uw bestellingen’ uw hosting pakket upgraden.

Afbeelding 1: Nieuwe webdirectory

Afbeelding 1: Nieuwe webdirectory

Stap 2. Maak nu met het programma FileZilla een verbinding via FTP. Zorg er voor dat uw FTP account toegang heeft tot de root map van uw server. Dit is mogelijk via MySMT > FTP > ‘accountaam’ > / (root). Wanneer u bent ingelogt op de FTP via FileZilla, selecteer dan in het venster rechtsboven de map van uw webwinkel. Selecteer in het venster linksboven een lege map op uw eigen computer. Selecteer daarna alle bestanden in het venster rechtsonder. Sleep vervolgens met de linkermuisknop de blauwe selectie naar het venster linksonder. Navigeer in het venster rechtsboven naar de ‘<uwsitenaam>16’ directory. Selecteer vervolgens in het venster linksonder alle bestanden en sleep die naar het venster rechtsonder (afbeelding 2).

Afbeelding 2: Bestanden kopiëren

Afbeelding 2: Bestanden kopiëren

Stap 3. Ga nu naar MySMT > MySQL > Databases en vul bij ‘Database naam een naam in voor een tijdelijke database, zoals presta16db. Kies ‘Opslaan’. Ga naar MySQL gebruikers, kies voor de database gebruikersnaam van uw huidige PrestaShop installatie, selecteer de tijdelijke database en klik op ‘Opslaan(afbeelding 3). Ga naar Logingegevens > ‘<uwsitenaam>16’ en open daarna een nieuw tabblad in uw browser.

Afbeelding 3: Nieuwe database aanmaken

Afbeelding 3: Nieuwe database aanmaken

Stap 4. Navigeer in het nieuwe tabblad naar http://www.uwdomeinnaam.nl/mysqladmin. U kunt hier inloggen met de MySQL inloggegevens van uw bestaande webshop. Deze inloggegevens kunt u terugvinden in het openstaande tabblad van MySMT. Ga vervolgens naar Operations’ en vul onder ‘Copy database to:’ de naam van de tijdelijke database in. Vink ‘CREATE DATABASE before copying’ uit en klik op ‘Go’ (afbeelding 4).

Afbeelding 4: Database kopiëren

Afbeelding 4: Database kopiëren

Stap 5. De laatste stap om uw testomgeving te installeren is om de configuratie van prestashop aan te passen. U navigeert hiervoor naar de locatie op uw eigen computer (met explorer of finder) die u in stap 2 heeft gekozen om een kopie van uw site naar uw eigen systeem te kopiëren (de lege map in het venster linksboven). Ga nu naar config > settings.inc.php en open deze met notepad, textedit of gedit. Vul achter ‘_DB_SERVER_’ de host in. Vul achter ‘_DB_NAME_’ de (tijdelijke) databasenaam in. Vul achter ‘_DB_USER_’ de gebruikersnaam in. En achter ‘_DB_PASSWD_’ het bijbehorende wachtwoord. U kunt deze waarden terugvinden via Logingegevens in MySMT. Gebruik de gegevens van de database die u in stap 3 heeft aangemaakt. Zorg er ook voor dat de waarden die u invoerd tussen ‘enkele aanhalingstekens’ staan (afbeelding 5). Sla het bestand settings.inc.php op en kopieer dit naar de config map in de tijdelijke webdirectory (let hier goed op!) op de server via de FTP. Kies voor ‘overwrite‘. Log als laatste in op de admin omgeving via http://www.tijdelijkdomeinvanuwwebdirectory.nl/shopadmin en pas via het menu Voorkeuren > SEO en URL’s de winkel domeinnaam en de SSL domeinnaam van uw shop aan naar de tijdelijke domeinnaam.

Afbeelding 5: Settings.inc.php aanpassen

Afbeelding 5: Settings.inc.php aanpassen

Wanneer u stap 1 t/m 5 succesvol heeft doorlopen, dan komt u via de tijdelijke domeinnaam bij een volledig geisoleerde kopie van uw webshop. Indien u dit wenst kunt u ook een wachtwoord instellen voor deze testinstallatie. Ga dan naar MySMT > Webdirectories > ‘<uwsitenaam>16‘ > mappen > / (root) en vul een gebruikersnaam en wachtwoord in. Kies voor Opslaan. Is er toch iets mis gegaan? Plaats dan een automatische back-up terug.

De upgrade-module installeren

Log in op de admin omgeving van uw tijdelijke PrestaShop kopie. Kies vervolgens voor ‘Module & Thema catalogus’ en zoek hier naar ‘autoupgrade’. Een nieuw tabblad of venster opent, waarin u moet inloggen met uw prestashop account. Heeft u die nog niet, maak dan een account aan en open de link in de bevestigings e-mail. Zoek nogmaals naar de autoupgrade module en kies ditmaal voor download.
Ga nu terug naar de admin omgeving van uw tijdelijke PrestaShop. Kies voor ‘modules’, en kies rechtsboven voor ‘Voeg een module toe’. Zoek nu linksboven op ‘upgrade’ en klik achter de ‘1-click Upgrade’ module op Install. Hierna komt u in de 1-click upgrade omgeving (afbeelding 6) terecht.
Zorg er voor dat in ‘The pre-Upgrade checklist’ achter alle eigenschappen groene vinkjes staan. Kies vervolgens voor ‘Upgrade PrestaShop now!’. Na het aanmaken van een backup en het bijwerken van de bestanden is de PrestaShop geupdate. U kunt nu opnieuw inloggen om gebruik te maken van de vernieuwde functionaliteiten. U kunt via Voorkeuren > Onderhoud uw tijdelijke webshop weer online zetten.

Afbeelding 6: De PrestaShop upgrade module

Afbeelding 6: De PrestaShop upgrade module

De tijdelijke installatie testen

Een volgende stap is om te bekijken of uw geupdate PrestaShop naar behoren functioneert. Dit is immers belangrijk wanneer u de upgrade ook wil uitvoeren op uw echte site. Voer een betaling uit, plaats nieuwe producten, maak een nieuwe catagorie aan en bekijk of de opmaak van uw site nog goed is. U kunt ook testen met meerdere browsers en devices om er zeker van te zijn dat iedereen uw site naar behoren kan bekijken. Wanneer u aanpassingen doet om bepaalde modules of opmaak te corrigeren, houdt dit dan bij op een lijst.

PrestaShop updaten naar versie 1.6

Pas wanneer u er absoluut zeker van bent dat uw testomgeving naar behoren functioneerd met de nieuwe update, dan kunt u de upgrade module toepassen op uw bestaande shop. U kunt de lijst met bewerkingen dan gebruiken om de volledige update van uw echte shop sneller te kunnen toepassen. U kunt natuurlijk ook de domeinnaam aanpassen in de admin omgeving van de tijdelijke Prestashop omgeving en in MySMT de domeinnaam koppelen aan de ‘<uwnaam>16′ directory. Vergeet dan niet een eventueel wachtwoord te verwijderen.

Wilt u gebruik maken van de nieuwe PrestaShop? Dat is eenvoudig en snel met de hosting van DataCT. Maak daarom gebruik van onze aktie: u krijgt 16% korting op uw Professional Hosting en PrestaShop 1.6 wordt automatisch voor u geinstalleerd wanneer u daarvoor een nieuwe bestelling plaatst met aktiecode PRESTA16.

Ter vergelijking: Sitebuilder vs WordPress CMS

Wanneer u van plan bent om binnenkort een website te gaan beginnen, is het belangrijk om een plan op te zetten over hoe u uw website gaat bouwen en beheren. Er zijn hiervoor een aantal alternatieven te vinden. In deze blogpost zetten we de voor- en nadelen van WordPress en verschillende Sitebuilders op een rijtje.

Open- en closedsource

WordPress is een opensource Content Management Systeem (CMS). Dit houdt in dat iedereen toegang heeft tot de code van WordPress en dat de applicatie volledig en naar behoefte kan worden aangepast. Ook de manier waarop WordPress tekst, afbeeldingen en video’s opslaat, maakt het mogelijk om altijd volledige toegang te behouden tot deze gegevens.
Sitebuilders zijn webapplicaties die door een aantal hosting bedrijven worden aangeboden om ‘snel’ een site online te zetten. Vrijwel al deze Sitebuilders zijn echter niet opensource maar closedsource. Hierdoor wordt de toegang tot gegevens en aanpasbaarheid beperkt: u kunt bepaalde extensies niet gebruiken, de weergave niet aanpassen of er zijn andere beperkingen aan de software. Dit lijkt voor een kleine site wellicht geen probleem, maar naarmate uw site groeit kunnen obstakels in closedsource software u belemmeren in de ontwikkelling van uw online onderneming. Het is erg vervelend wanneer u al voor een kleine webshop applicatie of een paypal knop een compleet nieuwe site moet bouwen en helemaal wanneer u al uw tekst en afbeeldingen opnieuw moet knippen en plakken van uw oude naar uw nieuwe site.

Uiterlijk en softwareondersteuning

Sommige sitebuilders hebben tot wel 4.000 templates, maar slechts een beperkt aantal van die templates zijn ook html 5 compatibel. Doordat veel webhosters hun sitebuilders maar sporadisch updaten, lopen sitebuilders veelal achter met de ondersteuning van de laatste versie van html, css of php. Met oudere versies ziet uw site er niet up-to-date uit, of werkt deze trager, of mist deze bepaalde beveiligingen of functionaliteit.
Omdat WordPress wordt ontwikkeld door een community van duizenden ontwikkelaars en zo’n 21.5% van alle wereldwijde websites mogelijk maakt, is WordPress een van de meest vooruitstrevende pakketten voor het beheren en ontwikkelen van een website. Met WordPress kunt u gebruikmaken van talloze gratis plugins en thema’s die niet alleen het uiterlijk maar ook de functionaliteit van uw site volledig aan passen. Een bijkomend voordeel is dat u het uiterlijk van uw site kunt wijzigen zonder uw afbeeldingen en tekst te hoeven verplaatsen of opnieuw in te voeren. Daarnaast is WordPress standaard al geoptimalizeerd voor zoekmachines zoals Google, waar dit bij Sitebuilders niet altijd het geval is.

Bouwen en bijwerken

Sitebuilders zijn makkelijke tools om een website te maken volgens uw eigen specificaties. U kunt met een drag en drop systeem of een bestaand template gemakkelijk tekst en afbeeldingen in uw site slepen. Met WordPress heeft u ook die mogelijkheid. Omdat WordPress zoveel meer mogelijkheden heeft, kost het u wellicht een paar klikken meer dan bij sommige Sitebuilders. Over de lange termijn loont die extra moeite wel, u heeft immers meer mogelijkheden om te groeien. Met het programma Artisteer voor Windows, kunt u uw WordPress blog vormgeven zoals u dat graag wilt. Daarnaast kunt u via WordPress.org of ThemeForest.net met plugins populaire functies zoals de Facebook like-knop, contactformulieren, een foto gallerij of Google Maps gemakkelijk aan en uit zetten.

Een goede domeinnaam bedenken

Uw website of webshop onderscheidt zich niet alleen met de informatie of producten die u aanbiedt, maar ook met de domeinnaam. In deze blogpost wordt bekeken waar een goede domeinnaam aan voldoet. Een goede domeinnaam bedenken voor uw nieuwe webshop of -site kunt u gemakkelijk zelf.

Kies uw niche zorgvuldig

Hoewel het misschien interessant lijkt om zo veel mogelijk informatie of producten aan uw site en domeinnaam toe te voegen, hebben de meeste succesvolle sites vaak een beperkt en specifiek assortiment en aanbod. Daarnaast bieden de meeste open-source webwinkelpakketten zoals Magento en Prestashop ook de mogelijkheid om met een installatie meerdere sites met aparte domeinnamen te beheren. De keuze voor een specifieke niche voor uw site stelt u in staat om een goede domeinnaam te kunnen koppelen aan een gericht product en service. Zo sluit uw site goed aan bij de verwachtingen van uw bezoekers, wat uw omzet en succes ten goede komt.

Bedenk sleutelwoorden voor uw site

Sleutelwoorden (keywords) zijn die woorden die uw site omschrijven en waarmee u zich onderscheid van anderen. Met drie sleutelwoorden kunt u al een uniek product of dienst omschrijven, maar vaak loont het om daar nog een aantal sleutelwoorden aan toe te voegen. Ter voorbeeld: een webwinkel die zich richt op truien voor de kerstdagen, heeft als sleutelwoorden gekozen voor kerst, truien, brijwerk, patronen, bezorging en gezelligheid.

Gebruik een domeinnaam generator

Met behulp van de sleutelwoorden kunt u op zoek gaan naar domeinnamen die perfect aansluiten bij hetgeen uw site te bieden heeft. In het geval van het voorbeeld zou men kunnen kiezen voor www.kersttrui.nl, maar helaas is deze al vergeven. Hier bieden de sleutelwoorden uitkomst, want het domein www.gezelligheidstrui.nl is nog beschikbaar! U kunt hiervoor ook gebruik maken van domeinnaam-generators zoals www.panabee.com. Zorg er wel voor dat uw domeinnaam aansluit bij de door u gekozen sleutelwoorden.

Registreer uw domein of pre-order

Wanneer u uw domein registreert, houdt er dan rekening mee dat niet al het verkeer via zoekmachines komt, maar dat uw bezoekers ook fouten kunnen maken wanneer zij uw domeinnaam intikken. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer uw klanten terecht komen bij de concurrent wanneer zij gezelligheid-trui.com of gezelligheisdtruien.nl intikken. Daarom kunt u er voor kiezen om ook de domeinnamen te registreren met typfouten en de meest gangbare extensies. Is de domeinnaam die u zoekt onverhoopt toch al in gebruik? Dan kunt u hier ook een van de nieuwe gTLD’s pre-orderen.