Monthly Archives: februari 2014

Haal meer uit uw site met de beste WordPress plugins

Als populairste CMS systeem biedt WordPress een breed scala aan plugins. Plugins zijn additieve software die u gratis of soms ook tegen betaling kunt downloaden en brengen extra functionaliteit naar uw WordPress blog. Inmiddels zijn er echter zoveel plugins en mogelijkheden, dat het kiezen van de beste plugin een vervelende en tijdrovende klus is geworden. Daarom hebben wij voor u een selectie gemaakt van de meest populaire functies voor uw blog en de plugins die dit het sterkst integreren. Zo haalt u meer uit uw site met de beste WordPress plugins.

Plugins installeren

Het zoeken en installeren van plugins kan via het admin paneel van WordPress. Via het menu aan de linker zijde komt u in het plugins paneel. Hier kunt u zoeken naar plugins van wordpress.org en vanuit de zoekresultaten de plugins installeren. Houdt er rekening mee dat WordPress uw FTP gegevens nodig heeft om de bestanden te kunnen installeren. Dit kunt u teruglezen in de vraagbaak. Het is ook mogelijk om plugins te installeren via FTP door deze te uploaden naar de map /wp-content/plugins/. Controleer altijd de uitgever van de plugins die u installeert. Wanneer de uitgever onbetrouwbaar overkomt, kunt u te maken hebben met een malware distributie waardoor uw blog niet meer werkt na installatie.

Foto galerij

Een foto galerij toont uw foto verzameling op uw blog. Een goede galerij biedt mogelijkheden voor verschillende typen overzichten en kan de foto’s ook apart vergroot weergeven.
De plugin NextGen Gallery van photocrati biedt een groot aantal weergave mogelijkheden en is ook nog eens gemakkelijk toegankelijk wanneer u een artikel schrijft. Een alternatief is de plugin Photo Gallery van webdorado. De betaalde versie van deze plugin biedt ook een aantal moderne weergave mogelijkheden zoals de masonry weergave. Wanneer u uw foto’s wilt delen vanuit verschillende social media zoals Facebook of Flickr, dan kunt u gebruik maken van Omnigallery van ColorLabs.

Contact met uw bezoekers

Een contact formulier op uw website biedt een laagdrempelige mogelijkheid voor uw bezoekers om contact met u op te nemen. Contact Form 7 van Takayuki Miyoshi biedt een contactformulier zonder poespas. Wanneer u veel spam ontvangt via dit contactformulier, kunt u ook de Really Simple CAPTCHA plugin van dezelfde uitgever installeren.
De plugin Zopim Live Chat van bencxr, biedt u de mogelijkheid om met de bezoekers van uw site te chatten via Zopim. U dient hiervoor wel een account aan te maken via http://www.zopim.com. Wij maken zelf ook gebruik van de Zopim chatfunctie op de site van DataCT.
U kunt daarnaast ook de dienst van mailchimp gebruiken om een nieuwsbrief te maken en te versturen aan bezoekers die zich hiervoor registreren. U kunt een account maken via http://www.mailchimp.com en de plugin MailChimp for WordPress van Danny van Kooten gebruiken. De professionele versie van deze plugin biedt ook de mogelijkheid om het uiterlijk van het aanmeldformulier aan te passen aan dat van uw site.

Laat uw bezoekers aan het woord

Comments zijn een mogelijkheid om ook uw bezoekers aan het woord te laten op uw site. Een nadeel van de commentaar functie is dat er ook veel spam wordt geplaatst. Dit is niet alleen iritant, maar brengt uw site ook lager in de Google ranglijst. De Akismet plugin wordt standaard meegeinstalleerd met WordPress. Wanneer u deze plugin activeert, kunt u registreren voor een API sleutel. Door deze sleutel in te voeren, kunt u gebruik maken van het spamfilter van Akismet.

Zoekmachine optimalizatie: SEO

Om goed gevonden te worden in de zoek ranglijsten, kunt u de plugin WordPress SEO by Yoast van Joost de Valk en Barry Kooij installeren. Hoewel WordPress standaard al een goede SEO biedt, is de plugin van Yoast een goede toevoeging voor de bloggers die nog meer bezoekers willen genereren via zoekmachines.

Ter vergelijking: Sitebuilder vs WordPress CMS

Wanneer u van plan bent om binnenkort een website te gaan beginnen, is het belangrijk om een plan op te zetten over hoe u uw website gaat bouwen en beheren. Er zijn hiervoor een aantal alternatieven te vinden. In deze blogpost zetten we de voor- en nadelen van WordPress en verschillende Sitebuilders op een rijtje.

Open- en closedsource

WordPress is een opensource Content Management Systeem (CMS). Dit houdt in dat iedereen toegang heeft tot de code van WordPress en dat de applicatie volledig en naar behoefte kan worden aangepast. Ook de manier waarop WordPress tekst, afbeeldingen en video’s opslaat, maakt het mogelijk om altijd volledige toegang te behouden tot deze gegevens.
Sitebuilders zijn webapplicaties die door een aantal hosting bedrijven worden aangeboden om ‘snel’ een site online te zetten. Vrijwel al deze Sitebuilders zijn echter niet opensource maar closedsource. Hierdoor wordt de toegang tot gegevens en aanpasbaarheid beperkt: u kunt bepaalde extensies niet gebruiken, de weergave niet aanpassen of er zijn andere beperkingen aan de software. Dit lijkt voor een kleine site wellicht geen probleem, maar naarmate uw site groeit kunnen obstakels in closedsource software u belemmeren in de ontwikkelling van uw online onderneming. Het is erg vervelend wanneer u al voor een kleine webshop applicatie of een paypal knop een compleet nieuwe site moet bouwen en helemaal wanneer u al uw tekst en afbeeldingen opnieuw moet knippen en plakken van uw oude naar uw nieuwe site.

Uiterlijk en softwareondersteuning

Sommige sitebuilders hebben tot wel 4.000 templates, maar slechts een beperkt aantal van die templates zijn ook html 5 compatibel. Doordat veel webhosters hun sitebuilders maar sporadisch updaten, lopen sitebuilders veelal achter met de ondersteuning van de laatste versie van html, css of php. Met oudere versies ziet uw site er niet up-to-date uit, of werkt deze trager, of mist deze bepaalde beveiligingen of functionaliteit.
Omdat WordPress wordt ontwikkeld door een community van duizenden ontwikkelaars en zo’n 21.5% van alle wereldwijde websites mogelijk maakt, is WordPress een van de meest vooruitstrevende pakketten voor het beheren en ontwikkelen van een website. Met WordPress kunt u gebruikmaken van talloze gratis plugins en thema’s die niet alleen het uiterlijk maar ook de functionaliteit van uw site volledig aan passen. Een bijkomend voordeel is dat u het uiterlijk van uw site kunt wijzigen zonder uw afbeeldingen en tekst te hoeven verplaatsen of opnieuw in te voeren. Daarnaast is WordPress standaard al geoptimalizeerd voor zoekmachines zoals Google, waar dit bij Sitebuilders niet altijd het geval is.

Bouwen en bijwerken

Sitebuilders zijn makkelijke tools om een website te maken volgens uw eigen specificaties. U kunt met een drag en drop systeem of een bestaand template gemakkelijk tekst en afbeeldingen in uw site slepen. Met WordPress heeft u ook die mogelijkheid. Omdat WordPress zoveel meer mogelijkheden heeft, kost het u wellicht een paar klikken meer dan bij sommige Sitebuilders. Over de lange termijn loont die extra moeite wel, u heeft immers meer mogelijkheden om te groeien. Met het programma Artisteer voor Windows, kunt u uw WordPress blog vormgeven zoals u dat graag wilt. Daarnaast kunt u via WordPress.org of ThemeForest.net met plugins populaire functies zoals de Facebook like-knop, contactformulieren, een foto gallerij of Google Maps gemakkelijk aan en uit zetten.

Een goede domeinnaam bedenken

Uw website of webshop onderscheidt zich niet alleen met de informatie of producten die u aanbiedt, maar ook met de domeinnaam. In deze blogpost wordt bekeken waar een goede domeinnaam aan voldoet. Een goede domeinnaam bedenken voor uw nieuwe webshop of -site kunt u gemakkelijk zelf.

Kies uw niche zorgvuldig

Hoewel het misschien interessant lijkt om zo veel mogelijk informatie of producten aan uw site en domeinnaam toe te voegen, hebben de meeste succesvolle sites vaak een beperkt en specifiek assortiment en aanbod. Daarnaast bieden de meeste open-source webwinkelpakketten zoals Magento en Prestashop ook de mogelijkheid om met een installatie meerdere sites met aparte domeinnamen te beheren. De keuze voor een specifieke niche voor uw site stelt u in staat om een goede domeinnaam te kunnen koppelen aan een gericht product en service. Zo sluit uw site goed aan bij de verwachtingen van uw bezoekers, wat uw omzet en succes ten goede komt.

Bedenk sleutelwoorden voor uw site

Sleutelwoorden (keywords) zijn die woorden die uw site omschrijven en waarmee u zich onderscheid van anderen. Met drie sleutelwoorden kunt u al een uniek product of dienst omschrijven, maar vaak loont het om daar nog een aantal sleutelwoorden aan toe te voegen. Ter voorbeeld: een webwinkel die zich richt op truien voor de kerstdagen, heeft als sleutelwoorden gekozen voor kerst, truien, brijwerk, patronen, bezorging en gezelligheid.

Gebruik een domeinnaam generator

Met behulp van de sleutelwoorden kunt u op zoek gaan naar domeinnamen die perfect aansluiten bij hetgeen uw site te bieden heeft. In het geval van het voorbeeld zou men kunnen kiezen voor www.kersttrui.nl, maar helaas is deze al vergeven. Hier bieden de sleutelwoorden uitkomst, want het domein www.gezelligheidstrui.nl is nog beschikbaar! U kunt hiervoor ook gebruik maken van domeinnaam-generators zoals www.panabee.com. Zorg er wel voor dat uw domeinnaam aansluit bij de door u gekozen sleutelwoorden.

Registreer uw domein of pre-order

Wanneer u uw domein registreert, houdt er dan rekening mee dat niet al het verkeer via zoekmachines komt, maar dat uw bezoekers ook fouten kunnen maken wanneer zij uw domeinnaam intikken. Het zou natuurlijk zonde zijn wanneer uw klanten terecht komen bij de concurrent wanneer zij gezelligheid-trui.com of gezelligheisdtruien.nl intikken. Daarom kunt u er voor kiezen om ook de domeinnamen te registreren met typfouten en de meest gangbare extensies. Is de domeinnaam die u zoekt onverhoopt toch al in gebruik? Dan kunt u hier ook een van de nieuwe gTLD’s pre-orderen.