Monthly Archives: april 2014

SEO voor WordPress ontrafeld

Search Engine Optimalisatie (afgekort SEO) is een vakterm in de webdesign wereld die maar bij weinig mensen tot de verbeelding spreekt. Het komt er op neer dat met behulp van SEO een website zo wordt ingericht, dat deze gemakkelijk door Google kan worden gekoppeld aan de zoektermen die uw doelgroep intikt. Met een paar handige tips en inzichten kunt u SEO voor WordPress gemakkelijk toepassen. Hierdoor zal uw website hoger in de zoekresultaten komen en zal Google meer bezoekers doorsturen naar uw site. In deze blogpost gaan we in op de praktijk van SEO en hoe u dit ook voor elkaar kan krijgen op uw eigen blog. Ook hebben we een voor u een goede tip voor een plugin waarmee u dit direct in de praktijk kan brengen.

Twee grote mysteries: de Google crawlers en het tikken en klikken van uw doelgroep

Google maakt gebruik van crawlers om uw website te indexeren. Deze crawlers zijn applicaties die uw website bezoeken en relevante informatie toevoegen aan de zoekmachine van Google. Er is dus een belangrijke wisselwerking tussen hetgeen Google opslaat aan informatie over uw site en wat uw doelgroep intikt in Google om op uw site terecht te komen. Gaat uw site bijvoorbeeld over vogels, dan is het belangrijk dat het woord ‘vogel’ veelvuldig voorkomt op uw site. Maar ook ‘specht’, ‘merel’ en ‘spreeuw’ mogen niet ontbreken op uw site. Zoekt iemand dus in Google op ‘vogel merel’ dan komt uw site steeds hoger in de resultaten naarmate de woorden ‘vogel’ en ‘merel’ vaker voorkomen. Het grote mysterie is dat niemand precies weet hoe deze crawlers echt opereren en dat uw gebruikers niet altijd de meest accurate zoektermen gebruiken. Zeker is echter wel dat wanneer een zoekterm niet voorkomt op uw site, u er ook niet op gevonden zal worden.

Indeling is belangrijker dan herhaling

Bij het indexeren kijkt Google niet alleen naar hoe vaak een bepaalde term voorkomt op uw site. U zou dan immers een pagina kunnen vullen met 10.000x het woord ‘merel’ om zo bovenaan de zoekresultaten van de zoekopdracht ‘merel’ te komen. Google kijkt ook naar het ‘breadcrumb trail’ van uw site. Dit betekend dat er een bepaalde indeling in uw site terug is te vinden via de informatie in de adresbalk, waaruit moet blijken dat u hoogwaardige en logische informatie verstrekt. Google crawlers gaan u met een goede breadcrumb markeren als een ‘expert’ op het gebied van de ingevoerde zoekterm. U kunt een breadcrumb trail opzetten door gebruik te maken van categorieen voor uw berichten. Ter voorbeeld: uw website over vogels rangschikt de verschilleende soorten vogels op de plek waarop deze veel gezien worden. U heeft ook een domeinnaam die aansluit bij de zoekterm. De indeling van uw site komt er als volgt uit te zien:

Sitenaam: http://www.heelveelvogels.nl/
Categorie: Stads-vogels

Bericht: Duif
Bericht: Mus
Bericht: Eend
Bericht: …
Categorie: Bos-vogels
Bericht: Uil
Bericht: Specht
Bericht: …
Categorie: Duin-vogels
Bericht: Meeuw
Bericht: Zeearend
Bericht: Mus
Bericht: …
Categorie: Water-vogels
Bericht: Eend
Bericht: …
etcetera.

Wanneer iemand nu zoekt op het woord ‘water vogel eend’, dan komt deze term al meerdere malen voor in de breadcrumb van uw site. Namelijk op http://www.heelveelvogels.nl/water-vogels/eend. U kunt daarnaast de berichten ook toekennen aan meerdere categorieen. Zo komt de mus in steden voor maar ook in de duinen. Wanneer uw bezoekers zoeken op ‘vogel stad mus’, of op ‘vogel duinen mus’ zal uw site hoger in de ranglijsten komen voor deze termen, omdat uw breadcrumb aansluit bij de zoekterm.

Links, afbeeldingen en content

Zoals eerder al werd aangegeven, is het belangrijk dat de zoektermen vaker voorkomen op uw site. Content is dus erg belangrijk en ook de omschrijving van uw pagina is relevant. De omschrijving van uw pagina wordt toegevoegd via html door de tag <meta name=”description” content=”Vul hier uw omschrijving van max. 174 tekens in.”> toe te voegen aan de html code van de pagina en de tekst achter content aan te passen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat u linkt naar andere websites en -pagina’s. Het is natuurlijk het beste wanneer deze links hetzelfde onderwerp behandelen als waar u in het artikel over schrijft. Probeer ook contact op te nemen met de site waar u naartoe linkt en vraag of zij ook een link naar u willen maken. Dit versterkt de onderlinge relatie tussen uw sites en brengt u beiden hoger in de zoekranglijsten voor de keywords die jullie delen. U kunt daarnaast ook de naam en omschrijving van afbeeldingen optimaliseren. Een foto van een huismus op heelveelvogels.nl heeft dan ook de bestandsnaam huis-mus-stad-duin-vogel.jpg en een omschrijving meegekregen bij het toevoegen in WordPress.

Maak SEO wat gemakkelijker met Yoast SEO voor WordPress

We hebben hier de basis principes van SEO voor uw op een rijtje gezet. Het is echter lastig om de kwaliteit van uw berichten continu in de gaten te houden. Hiervoor is de plugin Yoast beschikbaar. Wanneer u deze activeert, staat er onder uw berichten scherm in WordPress een checklist die u kunt raadplegen. Zo kunt u doelgericht informatie aan uw site toevoegen. Daarnaast geven we u ook graag een tip voor een ander artikel over ‘Dé 23 vragen die Google stelt voor het bepalen van kwaliteit’.

Trick: Controleer het web op uw gekopieerde content met copyscape

Wanneer de content van uw site wordt gekopieerd door anderen zonder uw toestemming, wilt u dat natuurlijk tegengaan. Gekopieerde content maakt uw site minder uniek. En dit leidt ook nog eens tot een lagere waardering in de zoekmachines. Via de website copyscape.com kunt u na het invullen van uw domeinnaam achterhalen of er kopieën van uw website op het internet te vinden zijn. Wanneer u constateert dat er kopieën van uw site online staan, kunt u met whois achterhalen via welke hosting provider de gekopieerde site wordt geserveerd en middels een email een ‘takedown’ verzoek indienen bij de hoster. U kunt zich daarvoor beroepen op het copyright recht.

Tip: Software versienummer: betekenis, do’s en don’ts

Om uw website veilig en actueel te houden, is het belangrijk om software updates te installeren. Wanneer u echter de allerlaatste versie van bepaalde software installeerd, kan het voorkomen dat u last krijgt van bugs en kinderziektes in de software. Hierdoor kunnen onderdelen van uw site niet goed werken.

Om problemen met bugs voor te zijn, kunt u kijken naar het versienummer van de software. Een softwareversie met veel nullen of helemaal niets aan het eind, zoals bijvoorbeeld v2.0.0 of v3.0.0 of 8, geeft aan dat de software grote veranderingen heeft ten opzichte van de voorgaande versie. Daartegenover geeft bijvoorbeeld v2.9.1 dat er al 9 nieuwe edities van versie 2 van de software zijn uitgegeven en dat het gaat om release 1 van de 9e editie. Aan de toevoeging ‘beta’ herkent u dat het gaat om een testversie voor ontwikkelaars. Ook publiceren software uitgevers vaak een changelog, waarin u alle versienummers en bugfixes kunt terug vinden. Installeer dus de updates naar een editie van uw software met een vergevordert versienummer, zo beperkt u het risico op bugs en fouten.

De voordelen van de beste webhosting voor uw webshop

Wanneer uw bedrijf afhankelijk is van technologie, dan wilt u natuurlijk de meest betrouwbare oplossing. Wanneer een winkeleigenaar immers een defect heeft aan de elektrische schuifdeuren van zijn zaak, dan kunnen de klanten de winkel niet bezoeken. Wanneer de hosting van uw webshop een defect vertoont, dan kunnen klanten de webwinkel niet bezoeken. Goede webhosting is dus zeer belangrijk. Daarom hebben we de belangrijkste voordelen van de beste hosting voor uw webshop op een rijtje gezet. Zo kunt u zelf beoordelen of uw hosting bijdraagt aan de continuiteit van uw online onderneming.

Een snelle website leidt tot een groter aantal verkopen

Forrester Research heeft aangetoont dat het gros van de bezoekers verwacht dat de voorpagina van een Magento webshop laadt binnen 2 seconden. Wanneer het langer duurt, zal tot wel 50% van de bezoekers op zoek gaan naar een alternatieve pagina. Aberdeen Research becijferde dat elke seconde extra laadtijd 7% minder conversies opleverd. Gomez and Equation Research concludeerde daarnaast dat 75% van de klanten toegeeft dat ze naar de concurrent stappen, wanneer ze een trage website voorgeschoteld krijgen. Genoeg redenen dus om een snelle Magento, OpenCart of PrestaShop website te willen. Uw webhosting is hierin de eerste schakel, maar een goed ontworpen website is daarnaast ook erg belangrijk om snelheid te kunnen garanderen. Wanneer u een zeer grote webwinkel exploiteerd, kunt u ook gebruik van Varnish of MemCached om de laadtijd te verkorten.nelheid te kunnen garanderen. Wanneer u een zeer grote webwinkel exploiteerd, kunt u ook gebruik van Varnish of MemCache om de laadtijd te verkorten.

Uptime van de site is zeer belangrijk

Wanneer uw webshop om de haverklap niet te bereiken is, kan dat frustrerend zijn voor uw vaste klanten. Ze kunnen immers niet iets bij u bestellen, terwijl ze wel die behoefte hebben. Onder andere het succes van The Facebook komt doordat ze nagenoeg 100% uptime hebben. Betrouwbaarheid van uw hosting is dan ook van cruciaal belang.

Met goede support worden problemen snel opgelost

Er zijn tal van problemen die u kunt ondervinden met uw website. Er is een beveiligingslek, een verkeerd bestand is overschreven op de server bij een update, of u heeft geen toegang meer tot het controlepaneel. Wanneer u een belangrijk probleem heeft met uw website, dan wilt u niet weken wachten op een antwoord van de webhoster, of continu worden doorverbonden met een voicemail bericht. Juist daarom is goede telefonische support dus belangrijk. Uw problemen kunnen dan zo snel mogelijk worden opgelost en uw toeleverancier is goed bereikbaar en denkt mee voor een oplossing.

Recente software versies bieden betere veiligheid

Hoewel het onverstandig is om altijd direct de allerlaatste versie van software te installeren vanwegen kinderziektes en bugs, is recente software wel erg belangrijk voor de veiligheid van uw site. Wanneer de software van uw hosting provider nog afstamt uit het Windows XP tijdperk, dan loopt u wellicht het risico dat uw site of een deel daarvan wordt misbruikt door kwaadwillenden. Kies dus voor hosting met recente softwareversies.

Uitbreiden zonder rompslomp

Uw webshop kan zomaar heel succesvol worden. Binnen enkele weken krijgt u honderden nieuwe bezoekers en u wilt meer opslagruimte om nieuwe producten te plaatsen. Wanneer dit een heel complexe zaak is met downtime van uw site en andere rompslomp, dan wordt het ondernemen u wel heel moeilijk gemaakt. Het is daarom belangrijk om een webhoster te kiezen die met u meedenkt in plaats van eentje die u tegenwerkt.

Goede webhosting is het fundament van uw online onderneming

Een snelle en stabiele server, met goede support, recente software en voldoende uitbreidingsmogelijkheden is erg belangrijk, wanneer u een online onderneming opstart of nieuw leven in wil blazen. Met de webhosting van DataCT bieden we u deze hoogwaarde kwaliteitshosting aan met DataCT professional hosting. Wanneer u ook gebruik wil maken van front-end caching mogelijkheden, dan kunt u kiezen voor DataCT premium VPS.

Vijf gratis WordPress thema’s voor mobiele apparaten

Omdat steeds meer mensen gebruik maken van een smartphone of tablet om websites te bezoeken, is het belangrijk dat webpagina’s op alle apparaten correct worden weergegeven. Inmiddels zijn er voor het populaire WordPress CMS zo veel thema’s beschikbaar, dat het soms lastig is om een goede responsieve variant te vinden. Wij zetten daarom de vijf mooiste gratis WordPress thema’s voor u op een rijtje. Omdat steeds meer mensen gebruik maken van mobiele apparaten om uw site te bezoeken, hebben we daarnaast alleen voor thema’s gekozen die responsief zijn opgebouwt. Dit betekend simpelweg dat uw website zich aanpast aan de afmetingen van het scherm van het apparaat van uw bezoeker.

WordPress thema installeren

Het is erg makkelijk om een nieuwe thema voor WordPress te installeren. Onder het menu weergave > thema’s vindt u bovenaan de knop ‘nieuwe toevoegen’. Wanneer u bovenin zoekt naar de naam van de thema’s hieronder kunt u deze direct en automatisch installeren.

De vijf gratis WordPress Thema’s

Deze gratis WordPress thema’s kunt u zelf installeren en aanpassen. Bekijk ook onze andere post over WordPress plugin’s, om het beste te halen uit uw website.

Hueman

hueman

Magazine blog met geintegreerde discussie functie.

Gridster

gridster

Fotografie blog of portfolio.

Hiero

hiero

Minimalistische maar overtuigende blog website.

WP jurist

wpjurist

Corporate website met blog functionaliteit.

Vantage

vantage

E-commerce thema met WooCommerce integratie.