Haal meer uit uw site met de beste WordPress plugins

Als populairste CMS systeem biedt WordPress een breed scala aan plugins. Plugins zijn additieve software die u gratis of soms ook tegen betaling kunt downloaden en brengen extra functionaliteit naar uw WordPress blog. Inmiddels zijn er echter zoveel plugins en mogelijkheden, dat het kiezen van de beste plugin een vervelende en tijdrovende klus is geworden. Daarom hebben wij voor u een selectie gemaakt van de meest populaire functies voor uw blog en de plugins die dit het sterkst integreren. Zo haalt u meer uit uw site met de beste WordPress plugins.

Plugins installeren

Het zoeken en installeren van plugins kan via het admin paneel van WordPress. Via het menu aan de linker zijde komt u in het plugins paneel. Hier kunt u zoeken naar plugins van wordpress.org en vanuit de zoekresultaten de plugins installeren. Houdt er rekening mee dat WordPress uw FTP gegevens nodig heeft om de bestanden te kunnen installeren. Dit kunt u teruglezen in de vraagbaak. Het is ook mogelijk om plugins te installeren via FTP door deze te uploaden naar de map /wp-content/plugins/. Controleer altijd de uitgever van de plugins die u installeert. Wanneer de uitgever onbetrouwbaar overkomt, kunt u te maken hebben met een malware distributie waardoor uw blog niet meer werkt na installatie.

Foto galerij

Een foto galerij toont uw foto verzameling op uw blog. Een goede galerij biedt mogelijkheden voor verschillende typen overzichten en kan de foto’s ook apart vergroot weergeven.
De plugin NextGen Gallery van photocrati biedt een groot aantal weergave mogelijkheden en is ook nog eens gemakkelijk toegankelijk wanneer u een artikel schrijft. Een alternatief is de plugin Photo Gallery van webdorado. De betaalde versie van deze plugin biedt ook een aantal moderne weergave mogelijkheden zoals de masonry weergave. Wanneer u uw foto’s wilt delen vanuit verschillende social media zoals Facebook of Flickr, dan kunt u gebruik maken van Omnigallery van ColorLabs.

Contact met uw bezoekers

Een contact formulier op uw website biedt een laagdrempelige mogelijkheid voor uw bezoekers om contact met u op te nemen. Contact Form 7 van Takayuki Miyoshi biedt een contactformulier zonder poespas. Wanneer u veel spam ontvangt via dit contactformulier, kunt u ook de Really Simple CAPTCHA plugin van dezelfde uitgever installeren.
De plugin Zopim Live Chat van bencxr, biedt u de mogelijkheid om met de bezoekers van uw site te chatten via Zopim. U dient hiervoor wel een account aan te maken via http://www.zopim.com. Wij maken zelf ook gebruik van de Zopim chatfunctie op de site van DataCT.
U kunt daarnaast ook de dienst van mailchimp gebruiken om een nieuwsbrief te maken en te versturen aan bezoekers die zich hiervoor registreren. U kunt een account maken via http://www.mailchimp.com en de plugin MailChimp for WordPress van Danny van Kooten gebruiken. De professionele versie van deze plugin biedt ook de mogelijkheid om het uiterlijk van het aanmeldformulier aan te passen aan dat van uw site.

Laat uw bezoekers aan het woord

Comments zijn een mogelijkheid om ook uw bezoekers aan het woord te laten op uw site. Een nadeel van de commentaar functie is dat er ook veel spam wordt geplaatst. Dit is niet alleen iritant, maar brengt uw site ook lager in de Google ranglijst. De Akismet plugin wordt standaard meegeinstalleerd met WordPress. Wanneer u deze plugin activeert, kunt u registreren voor een API sleutel. Door deze sleutel in te voeren, kunt u gebruik maken van het spamfilter van Akismet.

Zoekmachine optimalizatie: SEO

Om goed gevonden te worden in de zoek ranglijsten, kunt u de plugin WordPress SEO by Yoast van Joost de Valk en Barry Kooij installeren. Hoewel WordPress standaard al een goede SEO biedt, is de plugin van Yoast een goede toevoeging voor de bloggers die nog meer bezoekers willen genereren via zoekmachines.