PrestaShop updaten naar versie 1.6

In deze blogpost leggen we uit hoe u een bestaande PrestaShop veilig kunt upgraden naar de laatste versie 1.6. Versie 1.6 biedt u een aantal nieuwe features, waaronder een responsieve admin omgeving. Hierdoor kunt u ook vanaf een ipad of smartphone uw shop beheren. Lees hier alle voordelen van PrestaShop 1.6. We doorlopen hier de drie stappen om uw bestaande installatie te upgraden: het maken van een testinstallatie, het kopiëren van de site en het installeren van PrestaShop 1.6. Let op! Hoewel wij de werkwijze in deze handleiding uitvoerig getest hebben, is dit upgrade proces volledig op uw eigen risico.

Een testinstallatie maken

Stap 1. Om er zeker van te zijn dat uw shop vlekkeloos kan upgraden naar de volgende versie, dient u eerst een testaccount aan te maken. Deze installatie wordt geplaatst in een nieuwe webdirectory. Via MySMT > Webdirectories > Nieuwe webdirectory kunt u een nieuwe webdirectory aanmaken. Geef de webdirectory een logische naam (met kleine letters, zoals ‘<uwsitenaam>16’) en kies voor Opslaan (afbeelding 1). Let op dat u per webdirectory 500MB schijfruimte dient af te nemen. Komt u ruimte te kort? Dan kunt u daarvoor hier inloggen en via ‘Uw bestellingen’ uw hosting pakket upgraden.

Afbeelding 1: Nieuwe webdirectory

Afbeelding 1: Nieuwe webdirectory

Stap 2. Maak nu met het programma FileZilla een verbinding via FTP. Zorg er voor dat uw FTP account toegang heeft tot de root map van uw server. Dit is mogelijk via MySMT > FTP > ‘accountaam’ > / (root). Wanneer u bent ingelogt op de FTP via FileZilla, selecteer dan in het venster rechtsboven de map van uw webwinkel. Selecteer in het venster linksboven een lege map op uw eigen computer. Selecteer daarna alle bestanden in het venster rechtsonder. Sleep vervolgens met de linkermuisknop de blauwe selectie naar het venster linksonder. Navigeer in het venster rechtsboven naar de ‘<uwsitenaam>16’ directory. Selecteer vervolgens in het venster linksonder alle bestanden en sleep die naar het venster rechtsonder (afbeelding 2).

Afbeelding 2: Bestanden kopiëren

Afbeelding 2: Bestanden kopiëren

Stap 3. Ga nu naar MySMT > MySQL > Databases en vul bij ‘Database naam een naam in voor een tijdelijke database, zoals presta16db. Kies ‘Opslaan’. Ga naar MySQL gebruikers, kies voor de database gebruikersnaam van uw huidige PrestaShop installatie, selecteer de tijdelijke database en klik op ‘Opslaan(afbeelding 3). Ga naar Logingegevens > ‘<uwsitenaam>16’ en open daarna een nieuw tabblad in uw browser.

Afbeelding 3: Nieuwe database aanmaken

Afbeelding 3: Nieuwe database aanmaken

Stap 4. Navigeer in het nieuwe tabblad naar http://www.uwdomeinnaam.nl/mysqladmin. U kunt hier inloggen met de MySQL inloggegevens van uw bestaande webshop. Deze inloggegevens kunt u terugvinden in het openstaande tabblad van MySMT. Ga vervolgens naar Operations’ en vul onder ‘Copy database to:’ de naam van de tijdelijke database in. Vink ‘CREATE DATABASE before copying’ uit en klik op ‘Go’ (afbeelding 4).

Afbeelding 4: Database kopiëren

Afbeelding 4: Database kopiëren

Stap 5. De laatste stap om uw testomgeving te installeren is om de configuratie van prestashop aan te passen. U navigeert hiervoor naar de locatie op uw eigen computer (met explorer of finder) die u in stap 2 heeft gekozen om een kopie van uw site naar uw eigen systeem te kopiëren (de lege map in het venster linksboven). Ga nu naar config > settings.inc.php en open deze met notepad, textedit of gedit. Vul achter ‘_DB_SERVER_’ de host in. Vul achter ‘_DB_NAME_’ de (tijdelijke) databasenaam in. Vul achter ‘_DB_USER_’ de gebruikersnaam in. En achter ‘_DB_PASSWD_’ het bijbehorende wachtwoord. U kunt deze waarden terugvinden via Logingegevens in MySMT. Gebruik de gegevens van de database die u in stap 3 heeft aangemaakt. Zorg er ook voor dat de waarden die u invoerd tussen ‘enkele aanhalingstekens’ staan (afbeelding 5). Sla het bestand settings.inc.php op en kopieer dit naar de config map in de tijdelijke webdirectory (let hier goed op!) op de server via de FTP. Kies voor ‘overwrite‘. Log als laatste in op de admin omgeving via http://www.tijdelijkdomeinvanuwwebdirectory.nl/shopadmin en pas via het menu Voorkeuren > SEO en URL’s de winkel domeinnaam en de SSL domeinnaam van uw shop aan naar de tijdelijke domeinnaam.

Afbeelding 5: Settings.inc.php aanpassen

Afbeelding 5: Settings.inc.php aanpassen

Wanneer u stap 1 t/m 5 succesvol heeft doorlopen, dan komt u via de tijdelijke domeinnaam bij een volledig geisoleerde kopie van uw webshop. Indien u dit wenst kunt u ook een wachtwoord instellen voor deze testinstallatie. Ga dan naar MySMT > Webdirectories > ‘<uwsitenaam>16‘ > mappen > / (root) en vul een gebruikersnaam en wachtwoord in. Kies voor Opslaan. Is er toch iets mis gegaan? Plaats dan een automatische back-up terug.

De upgrade-module installeren

Log in op de admin omgeving van uw tijdelijke PrestaShop kopie. Kies vervolgens voor ‘Module & Thema catalogus’ en zoek hier naar ‘autoupgrade’. Een nieuw tabblad of venster opent, waarin u moet inloggen met uw prestashop account. Heeft u die nog niet, maak dan een account aan en open de link in de bevestigings e-mail. Zoek nogmaals naar de autoupgrade module en kies ditmaal voor download.
Ga nu terug naar de admin omgeving van uw tijdelijke PrestaShop. Kies voor ‘modules’, en kies rechtsboven voor ‘Voeg een module toe’. Zoek nu linksboven op ‘upgrade’ en klik achter de ‘1-click Upgrade’ module op Install. Hierna komt u in de 1-click upgrade omgeving (afbeelding 6) terecht.
Zorg er voor dat in ‘The pre-Upgrade checklist’ achter alle eigenschappen groene vinkjes staan. Kies vervolgens voor ‘Upgrade PrestaShop now!’. Na het aanmaken van een backup en het bijwerken van de bestanden is de PrestaShop geupdate. U kunt nu opnieuw inloggen om gebruik te maken van de vernieuwde functionaliteiten. U kunt via Voorkeuren > Onderhoud uw tijdelijke webshop weer online zetten.

Afbeelding 6: De PrestaShop upgrade module

Afbeelding 6: De PrestaShop upgrade module

De tijdelijke installatie testen

Een volgende stap is om te bekijken of uw geupdate PrestaShop naar behoren functioneert. Dit is immers belangrijk wanneer u de upgrade ook wil uitvoeren op uw echte site. Voer een betaling uit, plaats nieuwe producten, maak een nieuwe catagorie aan en bekijk of de opmaak van uw site nog goed is. U kunt ook testen met meerdere browsers en devices om er zeker van te zijn dat iedereen uw site naar behoren kan bekijken. Wanneer u aanpassingen doet om bepaalde modules of opmaak te corrigeren, houdt dit dan bij op een lijst.

PrestaShop updaten naar versie 1.6

Pas wanneer u er absoluut zeker van bent dat uw testomgeving naar behoren functioneerd met de nieuwe update, dan kunt u de upgrade module toepassen op uw bestaande shop. U kunt de lijst met bewerkingen dan gebruiken om de volledige update van uw echte shop sneller te kunnen toepassen. U kunt natuurlijk ook de domeinnaam aanpassen in de admin omgeving van de tijdelijke Prestashop omgeving en in MySMT de domeinnaam koppelen aan de ‘<uwnaam>16′ directory. Vergeet dan niet een eventueel wachtwoord te verwijderen.

Wilt u gebruik maken van de nieuwe PrestaShop? Dat is eenvoudig en snel met de hosting van DataCT. Maak daarom gebruik van onze aktie: u krijgt 16% korting op uw Professional Hosting en PrestaShop 1.6 wordt automatisch voor u geinstalleerd wanneer u daarvoor een nieuwe bestelling plaatst met aktiecode PRESTA16.