Tip: Software versienummer: betekenis, do’s en don’ts

Om uw website veilig en actueel te houden, is het belangrijk om software updates te installeren. Wanneer u echter de allerlaatste versie van bepaalde software installeerd, kan het voorkomen dat u last krijgt van bugs en kinderziektes in de software. Hierdoor kunnen onderdelen van uw site niet goed werken.

Om problemen met bugs voor te zijn, kunt u kijken naar het versienummer van de software. Een softwareversie met veel nullen of helemaal niets aan het eind, zoals bijvoorbeeld v2.0.0 of v3.0.0 of 8, geeft aan dat de software grote veranderingen heeft ten opzichte van de voorgaande versie. Daartegenover geeft bijvoorbeeld v2.9.1 dat er al 9 nieuwe edities van versie 2 van de software zijn uitgegeven en dat het gaat om release 1 van de 9e editie. Aan de toevoeging ‘beta’ herkent u dat het gaat om een testversie voor ontwikkelaars. Ook publiceren software uitgevers vaak een changelog, waarin u alle versienummers en bugfixes kunt terug vinden. Installeer dus de updates naar een editie van uw software met een vergevordert versienummer, zo beperkt u het risico op bugs en fouten.