rechtenvrije afbeeldingen datact blog

Rechtenvrije afbeeldingen voor uw website

Fotografie op uw website is belangrijk. Bezoekers van uw site klikken voornamelijk op afbeeldingen, daarnaast ziet uw site er met goede website fotografie ook gelijk een stuk overtuigender uit. Daarom zocht DataCT meerdere bronnen voor rechtenvrije afbeeldingen, die u dus met volledige rechten kunt gebruiken voor uw website.

Afbeeldingen en het auteursrecht

Volgens de Auteurswet 1912 zijn ‘teken-, schilder-, bouw- en beeldhouwwerken, lithografieën, graveer- en andere plaatwerken’, alsmede fotografische werken, filmwerken en ‘werken van toegepaste kunst en tekeningen en modellen van nijverheid’ auteursrechtelijk beschermd. U mag deze dus alleen publiceren op uw website, wanneer u expliciete toestemming hebt van de maker van deze content. Volgens een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie mag u de content wel embedden, wanneer het werk al via een andere website vrij toegankelijk was. U kunt dus wel afbeeldingen uit externe bron plaatsen op uw site zonder toestemming, maar u mag geen kopie publiceren via uw website.

Wanneer een auteur u benaderd wegens copyrightschending, wordt hij of zij gesteund door de Auteurswet. In het ergste geval zult u dan een boete aan de auteur moeten betalen. Daarnaast kunnen de afbeeldingen op andere sites ook worden verwijderd, waardoor uw site er niet meer goed uit ziet. Dit is een goede reden om naast tekst ook uw afbeeldingen zelf te maken, of om deze te laten maken door een fotograaf. Rechtenvrije afbeeldingen kunnen een goedkoop alternatief zijn om toch overtuigende website fotografie te gebruiken, zonder dat de bedrijfszekerheid van uw site in het geding komt.

Google images

Met de filter functie van Google images, kunt u zoeken op afbeeldingen zonder auteursrechten.

google image filter rechtenvrije afbeeldingen datact blog

Flickr

Flickr advanced search biedt ook een functie om auteursrechten vrije afbeeldingen te zoeken. De creative commons licentie geeft u het recht om de afbeelding te gebruiken.

rechtenvrije afbeeldingen Flickr filter DataCT blog

Andere bronnen voor rechtenvrije afbeeldingen

In de lijst met hyperlinks kunt u ook andere bronnen vinden voor rechtenvrije afbeeldingen. Wanneer wij nieuwe bronnen vinden voor rechtenvrije afbeeldingen, zullen we de lijst verder aanvullen. Klik hier om deze pagina toe te voegen aan uw bookmarks.

http://pixabay.com
http://www.freeimages.com
http://commons.wikimedia.org
http://www.freedigitalphotos.net
http://nos.twnsnd.co
http://www.clker.com
http://picjumbo.com
http://www.stockphotosforfree.com
http://unrestrictedstock.com

Voeg ook een unieke beschrijving toe

Rechtenvrije afbeeldingen bieden ook de mogelijkheid om beter gevonden te worden. Voeg dus altijd een omschrijving toe met de belangrijkste zoektermen in het alt attribuut van uw afbeeldingen. Wanneer u daarnaast ook interne links koppelt aan de afbeeldingen, kunt u ook de tijd die uw bezoekers besteden op uw site verlengen.