ip-adres-op-seo, image source: http://internet-marketing.am/wp-content/uploads/SEO.gif

De mythe van de invloed van uw IP adres op SEO

Regelmatig krijgen wij van onze klanten de vraag of het IP adres van hun website invloed heeft op de ranking in Google. Sommige webmasters schaffen zelfs enkel om deze reden een uniek IP adres aan voor hun website. Dat het IP adres relevant zou zijn voor SEO is echter een mythe. In deze blogpost gaan we in op de oorsprong van deze mythe en waarom het helemaal niet uitmaakt vanaf welk IP adres uw website wordt geserveerd, wanneer u een goed vindbare website wil hebben.

De oorsprong van de mythe

Vroeger was een gangbare manier om een website beter vindbaar te maken het zogenaamde‘blackhat linkbuilding. Webmasters en bedrijven lanceerden daarom tientallen sites met unieke domeinnamen, waardoor het voor Google leek alsof deze sites onderdeel waren van een uniek en grootschalig netwerk van meerdere bedrijven en organisaties. Door de grote hoeveelheid onderlinge links, interpreteerde de zoekmachine deze sites eigenlijk verkeerd en kwamen deze onterecht hoger in de zoekresultaten.

Om er zeker van te zijn dat Google niet doorkreeg dat het blackhat linkbuilding empirium aan een en dezelfde eigenaar toebehoorde, maakten de webmasters gebruik van unieke ip adressen. Zo trachtten ze te maskeren dat er ook een relatie tussen de domeinnamen was, buiten de links om.

Whitehat linkbuilding, uw site wordt gelinkt door websites met een andere eigenaar, heeft wel degelijk een positieve invloed op de SEO van uw site. En ook wanneer uw site wordt beheerd door een webdesigner die een aantal relevante links voor u plaatst, zal dit een positieve invloed hebben.

Geen invloed virtuele hosting of dedicated IP adres op SEO

Toch heeft het IP adres geen invloed op de SEO van uw site. Google heeft namelijk een andere methode ontwikkeld om deze vorm van linkbuilding tegen te gaan, ondere andere door gebruik te maken van Google analytics. Of u uw IP adres deelt met andere sites via virtuele hosting, of een uniek IP adres gebruikt, heeft volgens Google zelf geen invloed. Al in 2006 zei Matt Cutts, aanvoerder van het webspam team bij Google, in een blogpost over dedicated IP:

There is no PageRank difference whatsoever between these two cases (virtual hosting vs. a dedicated IP).”

Google ontkent dus stellig dat een IP adres van invloed is op uw zoekresultaten. Daarnaast zou de invloed van een IP adres op uw zoekresultaten het ook veel moeilijker voor u maken om te wisselen van webhoster. Wanneer u ontevreden bent over de dienstverlening en overstapt, zou u volgens de mythe door Google voor uw ontevredenheid gestraft worden met een degradatie van uw site in de zoekresultaten. Dit staat echter volledig haaks op de ambitie van Google om een hoogwaardig en kwalitatief world wide web te ontwikkelen. Wanneer u overstapt op een betere webhoster, wordt de uptime van uw site hoger en de laadtijd korter, Google zal u hiervoor juist belonen.

Het effect van het IP adres op SEO is alleen van invloed wanneer het IP adres van uw site is geblacklist door Google.

Waarom dan wel een uniek IP adres

SEO is natuurlijk wel heel belangrijk. Op dit blog kunt u ook teruglezen hoe u uw website kunt optimaliseren. Een uniek IP adres was vanwege Windows XP belangrijk, wanneer u bepaalde vormen van een beveiligde verbinding wilde gebruiken voor betaalmethodes. Tegenwoordig kunt U echter ook gebruik maken van een SSL verbinding zonder een uniek IP adres. Bent u geinteresseerd in een beveiligde verbinding voor uw site? Bekijk dan de mogelijkheden bij DataCT.