Nooit meer spam! 6 tips tegen spam

Spam. Iedereen houdt van spam. Zonder reclame zouden we niet de mooie producten vinden die ons leven leuker en makkelijker maken.
Gek genoeg is het vaak juist de reclame over dergelijke producten die het leven moeilijker en vervelender maakt.

We willen allemaal nooit meer spam ontvangen. Helaas is het niet mogelijk om alle ongewenste mail te voorkomen.

voorbeel van spam

DataCT zet 6 tips op een rijtje om spam te minimaliseren:

6 tips voor minder spam

Het is belangrijk om even stil te staan hoe een spammer denkt. Ze willen berichten naar zoveel mogelijk mensen sturen. En als ze een e-mail adres hebben liefst aan zoveel mogelijk andere spammers doorverkopen.

 • 1 Gebruik een apart e-mail adres voor inschrijvingen

  Er zijn heel wat mooie dingen te koop, online. Producten uit India en China zijn spotgoedkoop. Iedere website vraagt om een e-mail adres. Het is handig om een apart e-mail adres te hebben om op 90% van de sites mee in te schrijven. Mochten ze dan spam versturen, dan heeft u er geen last van.

 • 2 Gebruik een spamfilter

  Spamfilters analyseren mails om te controleren of het door een mens geschreven is of niet en of het er als spam uit ziet of niet. Bij DataCT gebruiken we zowel SpamAssassin als een sterk eigen spamherkennings systeem. In MySMT kunt u de scherpte van deze spam-instellingen aanpassen. Lager is strenger. Het nadeel van een strenge spamfilter blijft natuurlijk dat het soms legitieme berichten als spam herkend.

 • 3 Zet uw e-mail op preview mode.

  Voor mensen die mail niet via webmail lezen.
  Als u een plaatje in een e-mail ziet, kan de verzender van de e-mail zien dat u de mail heeft geopent. Een e-mail adres waarvan e-mails worden geopend is meer waard voor een spammer dan een waarvan niet zeker is of ze geopend worden. Wanneer e-mail op preview mode staat voorkomt u dat een enkele spam mail tot veel meer ongewenste mail leid.

 • 4 Reageer nooit op een spam mail. Klik niet op links van een spam mail.

  Wanneer er een relatief betrouwbare verstuurder als mailchimp wordt gebruikt (zie onderaan mail of dat zo is) dan kan er gebruikt worden van een “uitschrijven” of “unsubscribe” knop. Echter wordt dit natuurlijk ook weer nageaapt door spammers, dus let goed op en voer dit alleen uit bij enigszins betrouwbaar uitziende mail.

 • Spamfilter uitgezet?
  deur vol spam

 • 5 Update uw website

  Door wordpress en andere CMS systemen tijdig te updaten, houdt u het zo veilig mogelijk tegen potentiele inbrekers en zo beschermt u ook de bestaande e-mail addressen. Zo beschermd u niet alleen uzelf, maar ook klanten die hun e-mail adres hebben ingevuld in uw website.

 • 6 Wees spaarzaam met uw e-mail adres op een site te zetten.

  De makkelijkste manier voor een spammer om een e-mail adres te bemachtigen is als het op een website staat. Gebruik liever een contactformulier. Hoewel deze natuurlijk ook worden ingevuld door spambots, maken deze vaak fouten bij het invullen van de juiste gegevens in de juiste box en is het snel te verwijderen. Ook kan uw mail adres dan niet worden doorverkocht door de eigenaar van de bot.
  Ook handig: als u bij een email adres het @ teken voor een plaatje vervangt op uw website, dan heeft een spambot moeite om deze te herkennen als een email adres.

 • Helemaal uitbannen van ongewenste mail is helaas niet mogelijk. Ongeveer 80% van alle verzonden mail is spam. Wanneer een bedrijf wordt gehacked en de gebruikersgegevens van klanten online komen, dan maken spammers hier gebruik van.

  Maar met wat voorzorgen is het mogelijk om zo min mogelijk spam te ontvangen. De laatste paar onzin berichten kunnen we verwijderen en vergeten.